Barcelona

Els consellers Mena i Cleries justifiquen els canvis del PIRMI per millorar-lo i carreguen contra el tripartit

El conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, i el de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, han donat explicacions davant la Diputació Permanent del Parlament sobre els canvis introduïts en la prestació de la renda mínima d'inserció, coneguda com a PIRMI. Cleries ha retret a l'anterior tripartit no haver fet res per evitar l'augment descontrolat i inadequat d'usuaris de la prestació. Per la seva banda, Mena ha assumit la responsabilitat del procés de reforma del programa assegurant que el seu objectiu és millorar el PIRMI.

Actualitzat
La controvertida reforma del PIRMI ha arribat aquest divendres al Parlament, concretament a la Diputació Permanent, l'òrgan que supleix el ple en períodes de vacances. Allà hi han comparegut, a petició del PSC, ICV-EUiA i ERC, els consellers encarregats d'administrar les sol·licituds i els pagaments d'aquesta prestació.

Perfils no marginals


Des de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries ha remarcat que en quatre anys el nombre de perceptors del PIRMI s'ha quadruplicat i ja la cobren més de 32.000 persones. Dades que ha fet servir per defensar la necessitat que hi havia de regular la prestació. "Des de diferents sectors se'ns demanava intervenir-hi", ha assegurat.

Els dos consellers han destacat que l'ús de la renda mínima s'ha desvirtuat i que la cobra un sector de població que s'ha quedat sense feina però que no té perill de marginació. Un sector, han insistit, que hauria de cobrar de les arques del govern espanyol i no pas de la Generalitat.

L'esborrany de decret que ha de regular la renda mínima d'inserció a partir d'ara preveu excloure aquests perfils i es demanarà acreditar tenir una dificultat social per poder optar a la renda mínima d'inserció.

El decret també preveu limitar aquesta ajuda a cinc anys, tot i que es podran fer excepcions en cas de pobresa severa.

Posar ordre

El conseller Cleries ha recalcat que l'única cosa que ha fet el govern és "posar ordre" a la prestació i ha assenyalat que, a diferència dels dos governs anteriors, el govern actual "ha actuat, mentre que els altres s'ho miraven". Segons Cleries, ja aleshores s'alertava del perill de frau que, explica, s'ha volgut corregir amb els canvis introduïts.

El titular de d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, ha reivindicat diverses vegades durant la seva compareixença l'esperit original del PIRMI que, segons ell, no només existeix com a mesura econòmica sinó que ha d'anar acompanyada de mesures d'inserció social i laboral.

Mena ha detallat els passos endegats en el procés de reforma i ha lamentat, com també ho ha fet Cleries, que hagi originat molèsties entre els beneficiaris. El fi justifica els mitjans per Mena, ja que ha dit que el seu objectiu és millorar la prestació.

Tres fases per millorar


La primera fase d'aquesta reforma ha consistit a depurar les bases de dades. En aquest intent és quan s'ha portat a terme la mesura més controvertida: el canvi en la forma de pagament. Excepcionalment, la paga del juliol s'ha fet amb un xec nominatiu en comptes de transferència bancària.

Malgrat les inconveniències del canvi, Mena ha assegurat que el 80% dels perceptors ja han cobrat el PIRMI i que queden 6.707 persones, un 19,42%, que encara no han percebut la renda mínima.

Amb aquest canvi puntual del sistema de pagament, s'han detectat casos de perceptors que són morts i d'altres que viuen fora del país.

Un cop localitzats els perceptors, ara comença una segona fase en què es revisaran tots els expedients dels beneficiaris per detectar irregularitats. Les primeres "trampes de la pobresa" ja han començat a sortir a la llum, segons Mena.

Finalment, a partir del setembre es posarà en marxa l'última fase de la reforma, un seguit de polítiques actives de reinserció laboral i social com ara programes de formació o plans d'ocupació.

Mena també ha explicat que es recuperarà l'informe anual dels casos, cosa que no s'havia fet fins ara, per determinar si la persona ha de continuar rebent la prestació.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut