L'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, en una imatge d'arxiu (Foto: ACN)
L'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, en una imatge d'arxiu (Foto: ACN)
Salt

Interior prohibeix una manifestació convocada per PxC contra la construcció d'una mesquita a Salt

El Departament d'Interior ha prohibit una manifestació que Plataforma per Catalunya havia convocat dissabte que ve per protestar contra la construcció d'una mesquita al polígon de Torremirona, a Salt. El partit denuncia que el centre religiós pot alterar l'ordre públic. Interior considera que la concentració podria desequilibrar la convivència a la ciutat gironina. El líder de Plataforma, Josep Anglada, havia anunciat la seva presència a la manifestació i Interior assenyala que podria derivar en proclames xenòfobes. Precisament, l'Ajuntament de Salt debatrà aquest dimecres la suspensió temporal de llicències per construir centres de culte al polígon. L'alcalde ha dit que la mesura vol evitar que, en temps de crisi, s'hipotequin terrenys públics que poden tenir un gran valor econòmic.

Actualitzat
El Departament d'Interior ha prohibit la convocatòria de la manifestació de dissabte convocada per Plataforma per Catalunya, que té una regidora a l'Ajuntament de Salt. El director general d'administració de seguretat considera que la manifestació contra la mesquita podria comportar riscos i ferir el sentiment religiós dels musulmans.

Precisament, la possible suspensió de la llicència de construcció prevista d'una mesquita i d'una església evangèlica al polígon de Torremirona centrarà bona part del ple extraordinari que se celebrarà aquest dimecres l'Ajuntament de Salt.

L'alcalde de la població, Jaume Torramadé, ha explicat que el ple no s'ha convocat expressament per a aquest tema, sinó per debatre una modificació de crèdit, però que no deixa de ser una qüestió important, perquè en una situació de crisi com l'actual aquests terrenys poden tenir un gran valor econòmic. En aquest sentit, ha assegurat que l'objectiu d'aquesta mesura és evitar que s'hipotequin uns terrenys que poden ser necessaris per reactivar l'economia en temps de crisi i per "no entorpir el possible creixement d'empreses al municipi".

Aquesta proposta arriba després que la Generalitat de Catalunya ha anunciat la propera modificació de la llei que regula aquest tipus de centres i que fins ara obligava els ajuntaments a reservar sòl públic per a la construcció de centres religiosos.

En aquest sentit, la secretària d'Estat d'Immigració, Anna Terrón, s'ha mostrat a favor que siguin els mateixos ajuntaments els que gestionin aquesta competència, perquè considera que "els municipis són els que coneixen més bé el que passa a casa seva", tot i que ha afegit que "no reservar sòl públic no vol dir la impossibilitat de crear centres de culte".

Josep Anglada recorrerà la decisió d'Interior

El líder de PxC ha anunciat que el seu partit presentarà un recurs contenciós administratiu davant del Tribunal Superior de Justícia de Barcelona (TSJB) contra la decisió de prohibir la manifestació convocada per PxC per rebutjar la construcció d'una mesquita a Salt. Segons Anglada, la prohibició d'Interior va en contra de la llibertat d'expressió i ha afirmat que el que hauria de fer Interior és "vetllar per la seguretat dels demòcrates".

Interior argumenta que la decisió es va prendre per recomanació dels Mossos d'Esquadra i de la policia local pels possibles aldarulls. Segons la policia autonòmica, el partit d'Anglada està radicalitzant la convocatòria amb lemes com "Contra la mesquita salafista". Per la seva banda, Anglada nega l'existència d'aquests pamflets i assegura que només es busquen excuses per prohibir una manifestació amb dret constitucional.


Anar al contingut