Tercera contraofensiva franquista (19 d'agost)
Tercera contraofensiva franquista (19 d'agost)
Terres de l'Ebre

Històries de la història (dels usuaris)

Tots hem sentit explicar als pares, els avis, els veïns o els amics més grans que nosaltres relats que formen part del patrimoni immaterial i col·lectiu del barri, poble o ciutat on hem viscut durant temps. Potser són vivències fruit de l'experiència personal, que poden completar l'oficialitat editorial de tot allò que ha quedat imprès als llibres més seriosos. Des d'aquest espai, us convidem a compartir "les històries de la vostra història" amb tots els usuaris d'Elmeu3cat24.

Actualitzat

Des de sempre, en Jordi Urgell ha sentit les històries que explicava la gent de Vilalba dels Arcs (Terra Alta), localitat ebrenca on van néixer els seus pares i que va ser testimoni dels combats de la batalla de l'Ebre.

Fa uns quants dies, i sense gaires indicacions més, en Jordi ens va enviar aquest vídeo, amb un títol que convidava a la indagació: "Algú pot dir què va passar aquí?". Sota les imatges, només hi apareixia una data: el 19 d'agost del 1938.



El web de l'Ajuntament de Vilalba dels Arcs explica que "a la guerra dels Segadors, la població fou assaltada per mercenaris de l'exèrcit castellà i que també fou breument afectada per la guerra de Successió i les posteriors guerres carlines, durant les quals es va fortificar la vila". Pel que fa a l'any que més ens interessa, el 1938, diu que "el front republicà es va estabilitzar al lloc conegut com els Quatre Camins, on actualment s'ha erigit un monument commemoratiu".

Després de posar-nos novament en contacte amb en Jordi Urgell, ell mateix ens va acabar de relatar la història:

"Els requetès catalans romanien al turó que es veu al fons de la filmació, ja que el vídeo està enregistrat des de la posició de les trinxeres republicanes". El 19 d'agost del 1938, les divisions franquistes tenien l'ordre de conquerir les posicions republicanes però, malgrat que hi havia més batallons, "només van sortir els requetès catalans". Estaven sols, no tenien "ningú que els cobrís" ni res darrere de què amagar-se i "evidentment anaven caient com mosques". Hi ha la controvèrsia, ens acaba dient, "que diu que Franco volia aniquilar tot rastre dels catalans que hi hagués dins del seu bàndol, tot i que hi ha opinions per a tots els gustos", conclou.

El nostre lector ha volgut subratllar que tant el vídeo com la versió que ens ha donat de la història "no vol ser partidista" i que el seu objectiu en relatar aquests fets "és simplement recordar aquells catalans que van lluitar entre ells".

Per si algú hi està interessat i en vol més informació, en Jordi Urgell adjunta un fragment del llibre "La batalla de l'Ebre", de Jorge Martínez Reverte, on es relaten els fets.

________________________________________________________________________________________________

Si voleu saber-ne més o voleu explicar-nos la vostra història, deixeu un comentari en aquesta mateixa pàgina o envieu un correu a Elmeu3cat24@tv3.cat.
Anar al contingut