Moammar al-Gaddafi, en una de les seves últimes aparicions públiques (Foto: Reuters)
Gaddafi assegura que continua a Trípoli. (Foto: Reuters)
Trípoli

El règim libi allarga la mà als rebels per negociar mentre Gaddafi continua fent crides a la resistència

La situació a Líbia s'ha precipitat aquest diumenge i la capital i feu del coronel Gaddafi, Trípoli, ha esdevingut l'escenari del que sembla la batalla final d'una guerra que ja fa sis mesos que va començar. Davant l'ofensiva dels rebels per ocupar la capital, en una operació coordinada amb l'OTAN que ha portat combats violents en alguns barris, el portaveu del govern libi demana que cessin els combats per poder negociar. El mateix Moammar al-Gaddafi, diu, està preparat per parlar directament amb el cap del Consell Nacional de Transició. Aquest gest en so de pau contrasta amb els missatges del coronel a través de la televisió estatal, que continuen cridant a la resistència.

Actualitzat
El portaveu del govern, Ibrahim Mussa, ha dit a última hora d'aquest diumenge que estarien disposats a negociar, amb la condició que Gaddafi lideri el procés i que s'aturi la violència als carrers. 

Mussa ha instat l'OTAN a ordenar als rebels que parin immediatament els atacs i s'ha compromès a fer el mateix amb les seves tropes i voluntaris. El pas següent, proposa, és asseure's a parlar. Unes negociacions que haurien d'encapçalar els líders dels dos bàndols, és a dir, per part del règim el mateix coronel Gaddafi, de qui diu que el necessiten per liderar la pau.

Per la seva banda, el Consell Nacional de Transició assegura que no acabaran amb la lluita si el líder libi no assegura que se'n va.

I això sembla que no serà així, perquè, malgrat la declaració del portaveu governamental, Gaddafi ha tornat a oferir un missatge de veu, el tercer en menys de 24 hores, en què insta els habitants de Trípoli a fer fora els rebels, a no rendir-se.

El govern libi ha denunciat que la situació a Trípoli és dramàtica i que els hospitals estan desbordats. Parla de gairebé 1.700 morts des de dissabte i acusa l'OTAN de ser responsable moral i legal d'aquestes víctimes.

Batalla final

De moment, el que és clar és que Líbia, després de sis mesos de combats, estaria ja immersa en la batalla final. Fins i tot, el Consell Nacional de Transició assegura haver capturat el fill del dictador Saif al-Islam.

Els rebels, que ja s'haurien apoderat dels barris dels afores de la capital, haurien aconseguit entrar també fins al centre de Trípoli, a la mateixa plaça Verda, segons algunes fonts, indret que era el reducte de poder de Gaddafi.

També s'han vist imatges de les reaccions entusiasmades dels habitants de Trípoli en veure l'entrada dels opositors a Gaddafi.

L'OTAN ha assegurat que el règim de Gaddafi està a punt d'enfonsar-se i el Regne Unit ha afirmat que la fi del líder libi és molt a prop.

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut