Madrid

El govern espanyol rebaixa temporalment del 8% al 4% l'IVA en la compra d'habitatge nou

El Consell de Ministres ha aprovat rebaixar del 8% a 4% l'IVA en l'adquisició d'habitatge nou fins al 31 de desembre. El portaveu del govern espanyol, José Blanco, ha explicat en la roda de premsa posterior al Consell que amb aquesta mesura "excepcional i temporal" es pretén donar sortida a l'excedent d'habitatge acabat que no es ven, a més de contribuir a la creació d'ocupació al sector.

Actualitzat
D'altra banda, el govern espanyol ha decidit avançar el pagament de l'impost de societats de les grans empreses. Telefónica, Banc Santander o Repsol són algunes de les 29.000 grans empreses afectades per la modificació que el govern espanyol fa de l'impost de societats per recaptar més diners.

Si els beneficis d'aquestes companyies es redueixen, també baixa el que l'Estat ingressa per aquest impost. Des que va començar l'any, les arques de l'Estat han ingressat 4.000 milions d'euros d'impost de societats, gairebé un 16% menys que l'any passat.

El govern espanyol vol compensar-ho d'alguna manera augmentant els pagaments fraccionats que fan a compte. Això li aportaria liquiditat aquesta recta final de l'any, a canvi de prendre-la a les empreses. Les empreses no acabaran pagant més, el que faran és avançar més diners que fins ara i quan l'any que ve es facin les liquidacions, passaran comptes.

Amb aquesta modificació, l'Estat preveu uns ingressos addicionals de 2.500 milions d'euros, una injecció de liquiditat que ara li és difícil d'aconseguir, ja que cada cop ha de pagar interessos més cars perquè li prestin diners.

Qui dia passa any empeny, i ja serà el proper inquilí de La Moncloa qui s'haurà de fer càrrec de les liquidacions d'aquest impost l'any que ve.

Reduir la factura farmacèutica


El govern espanyol també pretén rebaixar la factura farmacèutica en 2.400 milions anuals. Diners que s'ha de sumar als 2.500 milions que s'han estalviat des que l'any passat ja van rebaixar el preu dels medicaments. Es volen mantenir les prestacions i la quantitat de fàrmacs subvencionats, però que surtin més barats.

És per això que una de les mesures controvertides obligarà els metges a prescriure el principi actiu i no pas la marca comercial: és a dir, el metge receptarà amoxicil·lina o ibuprofèn, per exemple, i el farmacèutic haurà de vendre'n la marca més barata. Com que els medicaments han de ser igual d'efectius, no ha de suposar cap perjudici per a l'usuari, però hi podria haver confusió.

La factura farmacèutica creixia més d'un 4% anual just abans de les mesures, i ara, en canvi, s'ha reduït gairebé en un 10% l'últim any. Una de les claus és potenciar els genèrics.

Tot i que Espanya encara és a la cua d'Europa en aquest aspecte, Catalunya, prop de la mitjana europea, intenta des de fa uns anys estalviar en farmàcia. I una de les mesures que s'han pres és la implantació d'un programa informàtic que, en el moment de fer una recepta, adverteix el metge de l'existència d'un fàrmac més eficaç o bé més barat. Amb aquest programa, Catalunya estalvia 5 milions d'euros anuals.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut