Madrid

Primer bany de masses de Benet XVI, que demana fer arribar el missatge de Crist als no creients

Centenars de milers de joves catòlics s'han congregat aquest dijous al vespre a la plaça de Cibeles de Madrid per donar una benvinguda multitudinària al papa, que és de visita a Espanya per participar en la 26a Jornada Mundial de la Joventut. Des de la plaça, el pontífex s'ha dirigit als congregats per demanar-los que visquin en valors i que facin arribar el missatge de Crist als no creients. El sant pare ha arribat aquest dijous al migdia a la capital espanyola i ha estat rebut pels reis l'endemà que milers de persones sortissin als carrers de Madrid per denunciar el suport de les institucions a la seva visita.

Actualitzat
Benet XVI ha arribat aquest dijous al migdia a Madrid per participar en la 26a Jornada Mundial de la Joventut organitzada per joves catòlics i aquest dijous al vespre tenia el seu primer bany de masses. Centenars de milers de persones s'han congregat a la plaça de Cibeles i voltants per donar la benvinguda al pontífex.

En la litúrgia de la paraula, el primer acte multitudinari del papa a la capital espanyola, Benet XVI ha encoratjat els joves a refermar el seu compromís amb l'Església. El papa ha proposat la fe catòlica com el fonament sòlid sobre el qual els cristians han de construir tota la seva existència i ha instat els joves a fer arribar el missatge de Crist als no creients.

Tot i el fervor catòlic que s'ha vist a la plaça Cibeles i també una estona abans a la Puerta de Alcalá, on el pontífex ha rebut les claus de la ciutat de la mà de l'alcalde, Alberto Ruiz Gallardón, i ha plantat una olivera, la visita del sant pare i el suport institucional que rep també té detractors. L'organització ha denunciat que aquest dijous ha rebut diversos atacs informàtics que han bloquejat l'accés a la seva pàgina web, especialment pels canals de comunicació amb la premsa.

Rebuda reial


Tot just trepitjar terra castellana aquest dijous al migdia, el papa ha estat rebut en una cerimònia de benvinguda al Pavelló d'Estat. Després d'escoltar els himnes d'Espanya i del Vaticà, el rei Joan Carles ha ofert un discurs en què ha agraït l'especial deferència del pontífex cap a l'Estat, en aquesta tercera visita en tres anys, i també ha defensat la tradició catòlica espanyola i ha recordat la figura de Joan Pau II. Finalment, el monarca ha demanat "redoblar" el suport als joves i acabar amb "l'intolerable atur juvenil".

Així mateix, Benet XVI, que ha parlat íntegrament en castellà, ha respost amb un agraïment per l'acollida i s'ha adreçat als joves pelegrins que l'esperaven a l'aeroport per demanar-los que, malgrat que passin per dificultats com la desocupació o les drogues, "no s'apartin ni s'avergonyeixin del Senyor".

A banda del rei i la reina Sofia, l'acte ha comptat amb l'assistència del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el del Congrés, José Bono; així com el cap de l'oposició, Mariano Rajoy; la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, i autoritats de l'Ajuntament de la ciutat. Tampoc hi ha faltat una representació de la jerarquia eclesiàstica espanyola i joves vestits amb l'uniforme de la Guàrdia Suïssa.

L'agenda del pontífex ha seguit amb un recorregut d'entrada a Madrid a bord del papamòbil fins a la nunciatura apostòlica, durant el qual l'han acompanyat pelegrins que han anat fent relleus. A la tarda, la comitiva papal s'ha dirigit a la Puerta de Alcalá, on poc després de les set de la tarda i amb una mica de retard l'alcalde de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón, l'ha rebut i li ha lliurat les claus d'or de la ciutat

Nous incidents a la Puerta del Sol

Coincidint amb l'arribada del Papa, la policia ha desplegat un ampli dispositiu a la Puerta del Sol on han tornat a carregar contra manifestants laics. Aquest dijous s'havia convocat una nova marxa per protestar contra el suport institucional a la visita del Pontífex i per rebutjar les càrregues de dimecres. La policia ha tornat a carregar en un episodi violent en què han resultat ferides almenys quatre persones.

La visita de Benet XVI a Madrid i la marxa d'aquest dijous arriben l'endemà dels incidents que van enfrontar, a la Puerta del Sol, joves catòlics i alguns dels manifestants que protestaven contra el suport institucional a la visita del pontífex. La policia, que va detenir vuit persones, va carregar al final de la marxa i va desallotjar el "quilòmetre zero" per intentar impedir que tornés a ser ocupat.

Llibertat amb càrrecs

Aquest dijous s'ha sabut que el jove mexicà vinculat al CSIC i voluntari de la jornada que dimarts va ser detingut per haver intentat atemptar contra els opositors a la visita del pontífex ha quedat en llibertat amb càrrecs. El noi ha explicat al jutge que tot plegat era una broma i que en realitat no tenia intenció de perpetrar l'atac que havia explicat per internet. El magistrat l'obliga a presentar-se dues vegades al dia a la comissaria.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut