Madrid

Incidents al final de la marxa multitudinària contra el suport públic a la visita del papa

Milers de persones han sortit al carrer a Madrid aquest dimecres per denunciar el suport institucional a la visita del papa a la ciutat amb motiu de la Jornada Mundial de la Joventut. La marxa ha acabat amb incidents a la Puerta del Sol, on la policia ha carregat contra els manifestants i ha desallotjat l'espai per intentar impedir que torni a ser ocupat. Hi ha almenys vuit detinguts i onze ferits pels aldarulls. Els agents bloquegen els accessos a una plaça on hores abans ja s'havien viscut moments de tensió entre joves catòlics i manifestants contra el suport institucional a la visita del pontífex.

Actualitzat
La marxa contra el suport institucional a la visita de Benet XVI ha acabat amb incidents a la Puerta del Sol, on la policia ha desplegat un ampli dispositiu amb els antiavalots i ha carregat contra els congregats a la cèntrica plaça un cop acabada la marxa.

La tensió hauria començat quan un grup de persones ha llançat ampolles als agents. La policia ha carregat i ha desallotjat la plaça. Aquest dimecres a la nit, diversos cordons policials en bloquegen els accessos per impedir que s'hi torni a acampar la vígilia de la visita de Benet XVI. La tensió entre els manifestants i els agents a la Puerta del Sol aquest dimecres a la nit ha acabat, de moment, amb almenys vuit detinguts i onze ferits, entre els quals dos agents. Tots els ferits, pero, són de caràcter lleu.

La policia ja havia arrestat una altra persona durant la marxa pels carrers de Madrid. El detingut hauria llançat una ampolla a un agent. A la Puerta del Sol i també en altres punts del recorregut s'han viscut moments de tensió i intercanvis de retrets entre joves catòlics i manifestants contra el suport institucional a la visita del pontífex.

Els defensors de l'estat laic s'han trobat amb pelegrins assistents a la JMJ quan han passat per la Puerta del Sol. Allà, la policia ha desallotjat els joves catòlics que s'havien situat al costat de l'estació de rodalia i d'aquesta manera han permès que pogués continuar la marxa.

Tot i això, una part dels manifestants s'han quedat aturats. En aquest punt, els joves catòlics han fet una asseguda tot cridant "Benet, Benet", mentre que els laics els replicaven "Jo sóc pecador" o "Aquesta motxilla me l'he pagat jo". Un fort cordó policial ha separat els dos grups i ha permès que la protesta es desenvolupés com estava previst, i s'ha tornat un altre cop cap a Tirso de Molina, on s'ha llegit un manifest. La marxa, però, ha acabat més tard del previst.

La marxa, organitzada per diverses organitzacions laiques, també ha comptat amb el suport de cristians de base, contraris a l'ostentació que acompanya la visita papal, i col·lectius de gais i lesbianes. El PP n'havia demanat la prohibició i l'itinerari s'havia negociat diverses vegades per evitar aldarulls. El que s'ha dut a terme era el tercer que s'havia pactat.

Catòlics i laics han donat versions diferents del que costa a les arques públiques la visita. Per als primers, no costarà ni un euro i, en canvi, en deixarà molts a negocis i serveis. Els segons denuncien que s'hi destinen 25 milions d'euros i exempcions fiscals.
El president d'Europa Laica, Francisco Delgado, ha afirmat que la manifestació "vol dir al món que a Espanya no només hi ha una població catòlica, sinó d'altres confessions".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut