Madrid

Un suport institucional "escandalós" i els descomptes en el transport, principals queixes a la visita del papa a Madrid

Els convocants i les autoritats estimen que unes 5.000 persones es manifestaran aquest dimecres contra el suport institucional destinat a la visita del papa Benet XVI, prevista per dijous, i els problemes de mobilitat que ja ha començat a ocasionar la celebració de la 26a Jornada Mundial de la Joventut. La marxa, que passarà per la Puerta del Sol, també servirà per fer visible el malestar popular respecte dels descomptes que tenen els participants a la JMJ en el preu dels transports públics.

Actualitzat
Les associacions Europa Laica, la Union de Ateos y Librepensadores i Redes Cristianas són les convocants de la manifestació, que ha rebut el suport de més d'un centenar d'organitzacions, i que estarà encapçalada pel lema "Dels meus impostos, al papa, zero".

Els signants del manifest de la marxa rebutgen que les institucions d'un estat democràtic, "que representen el conjunt dels ciutadans", es "barregin" amb esdeveniments "que només concerneixen una part" i consideren que "amb independència de la seva dimensió, és un acte de caràcter privat".

Per tot plegat, qualifiquen d'"escandalós" que el govern espanyol "contribueixi amb 25 milions d'euros i exempcions fiscals a les grans empreses col·laboradores" a la visita papal, "la celebració d'un acte confessional" en un estat aconfessional.

Les seves queixes no s'aturen aquí i lamenten que tant l'ajuntament de la ciutat com la Comunitat de Madrid assumeixin altres despeses, en temps de retallades, amb la cessió gratuïta de nombrosos serveis públics, com forces de seguretat o l'ús d'equipaments.

La JMJ apunta altres números


El director financer de la JMJ, Fernando Giménez Barriocanal, manega unes xifres radicalment diferents. Tant és així que assegura que l'esdeveniment "no costarà ni un euro" als contribuents de l'Estat i que es traduirà en una injecció d'un mínim de 100 milions d'euros "per a Espanya".

S'estima que el cost de la JMJ estigui entre els 55 i els 62 milions d'euros que, segons Giménez Barriocanal, provenen en un 30% d'empreses col·laboradores i un 70% a través de les aportacions dels pelegrins.

El polèmic abonament de Transports

No de franc però sí ben barat els sortirà als pelegrins inscrits a la JMJ moure's per Madrid en transport públic. I és que disposaran d'un abonament editat amb motiu de l'esdeveniment i se'n podran adquirir dues modalitats: per 3 o 7 dies naturals a partir de la primera utilització, amb viatges il·limitats. El primer costarà 4 euros i el segon, 10, serà vàlid per a tots els transports públics de la Comunitat de Madrid, des del metro fins a l'autobús passant pels trens de rodalia.

Per fer-se una idea de la diferència de tarifes, n'hi ha prou de veure que un bitllet senzill al metro de Madrid té un preu de 2 euros i un combinat de 10 viatges puja fins als 15.

L'Ajuntament de Madrid defensa la mesura considerant que l'abonament a preu reduït és necessari perquè l'arribada dels pelegrins "no col·lapsi la ciutat". A més, explica que l'organització de la JMJ ja ha adquirit un total de 600.000 bitllets, que suposen un ingrés de 5 milions d'euros.

Un tall de trànsit sense precedents

El consistori de la capital espanyola ha pres una decisió sense precedents en matèria de mobilitat. A partir de dos quarts d'onze d'aquest dimarts ha tallat les dues principals artèries de la ciutat, l'eix Prado-Recoletos i Gran Vía-Alcalá. Estaran tallats al trànsit durant set dies consecutius.

A més, l'estacionament d'autobusos dels participants ha provocat que des de dilluns es prohibís aparcar en deu zones de la capital.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut