París

Sarkozy i Merkel proposen la creació d'un "veritable govern econòmic de l'eurozona"

Protegir l'euro i recuperar la confiança dels mercats, i posar fi als rumors i l'especulació. Aquests són els objectius que s'han marcat la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Nicolas Sarkozy, en la reunió que han mantingut aquest dimarts a l'Elisi. Per aconseguir-ho, els dos dirigents proposaran al Consell Europeu la creació d'un govern econòmic de la UE que agilitzi la presa de decisions. L'equilibri pressupostari és un altre dels maldecaps de Berlín i París. Per això, Merkel i Sarkozy volen que els parlaments dels països de la zona euro aprovin incloure en les seves constitucions el límit de despesa. El tercer punt destacat de la trobada ha estat la política fiscal. Merkel i Sarkozy portaran a la reunió dels caps d'estat i de govern una proposta comuna d'impostos per gravar les transaccions financeres.

Actualitzat
Merkel i Sarkozy han volgut deixar clar que França i Alemanya, els dos motors europeus, naveguen en la mateixa direcció i han agafat les regnes per coordinar "les polítiques econòmiques i financeres" de la zona euro. En aquest sentit, els dos dirigents han tancat un paquet de mesures amb tres propostes destacades.

La primera fa referència a "instaurar a la zona euro un veritable govern econòmic de l'eurozona", en paraules del president francès. Aquest òrgan estarà format pels caps d'estat i de govern i es reunirà un mínim de dos cops l'any. Merkel i Sarkozy proposaran que el cap del Consell Europeu, Herman van Rompuy, en sigui el president i ocuparia el càrrec durant dos anys i mig.

La segona mesura acordada per Merkel i Sarkozy consisteix a demanar als 17 estats membres de l'eurozona que incloguin a les seves constitucions un límit de despesa per garantir l'equilibri pressupostari, a què Angela Merkel ha anomenat la "regla d'or".

El tercer punt està relacionat amb la política fiscal. Merkel i Sarkozy instaran els països de l'eurozona a aplicar impostos sobre les transaccions financeres. Els dos dirigents han explicat que els seus ministres de Finances realitzaran reunions periòdiques per unificar les estratègies en matèria econòmica i alguns impostos com el de societats.

Merkel: "Els eurobons no són la panacea"

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha estat rotunda sobre la creació dels eurobons. Aquest sistema permetria als països de l'eurozona, fos quina fos la seva situació econòmica, emetre deute amb una qualificació més favorable, ja que estaria avalada per tota l'eurozona. "Molt sovint es parla dels eurobons com la solució total. No crec que amb aquesta paraula màgica puguem resoldre els nostres problemes. Crec que les nostres propostes són les més adients per solucionar els nostres problemes. Més endavant es pot reprendre aquest debat".

El president francès, Nicolas Sarkozy, s'ha alineat amb la posició de la dirigent alemanya i ha remarcat també la importància de la "despesa". Els eurobons "consisteixen a garantir la triple A a tot el deute de la zona euro. Garantiríem la totalitat del deute, però sense dominar els aspectes de la generació de despesa. Potser algun dia ens ho podrem imaginar, però al final d'un procés d'integració de la UE, no a l'inici. Posaríem en perill l'estabilitat de l'eurozona".

Fre al creixement dels dos motors europeus

Tant Merkel com Sarkozy han tret importància de les dades fetes públiques aquest dimarts sobre la frenada en el creixement econòmic de França i Alemanya. "Hem après que certs fenòmens temporals no han d'influir en la nostra evolució a llarg termini. El 2011 ens dóna bones dades, però no podem adormir-nos i hem de continuar treballant", ha assegurat Merkel.

Nicolas Sarkozy ha posat èmfasi en "la crisi del deute", que genera inestabilitat. Per això, el president francès ha anunciat que el seu govern aplicarà noves mesures d'estalvi per recuperar la confiança i, de retruc, el creixement.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut