Barcelona

Jordi Estivill defensa el PIRMI però advoca per revisar aquesta i altres mesures per adequar-les al nou context

El PIRMI, la renda mínima d'inserció, actua com a coixí de seguretat de les classes amb menys recursos. S'ha multiplicat per tres en els últims tres anys i actualment la cobren a Catalunya 33.000 famílies. El govern s'ha proposat combatre el frau en aquesta prestació, d'entre un 3 i un 5% dels casos, i ha canviat la forma de pagament de l'ajuda, decisió que ha provocat confusió, nervis i polèmica. El sociòleg Jordi Estivill, un dels creadors del PIRMI català, ara fa 21 anys, assegura que la vocació d'aquesta prestació s'ha diluït amb el temps a causa d'un canvi de context i que calen noves mesures per reduir la pobresa. A més, subratlla que cal lluitar contra el frau, però també contra el dels rics, no només el dels pobres.

Actualitzat
Jordi Estivill va participar en la creació del primer PIRMI de l'estat espanyol, l'any 1989 al País Basc, i després també en la creació de la versió catalana de l'ajuda. El orígens del Pla Interdepartamental de la Renda Mínima d'Inserció s'han perdut en el temps, segons aquest especialista.

Els dos objectius bàsics de la prestació eren mantenir un mínim de renda per aquelles persones que estan sota el llindar de pobresa que els permeti menjar i viure amb una certa dignitat i la incorporació al mercat de treball.

Segons Estivill, però, el mercat de treball és tan precari i crea tan poca feina que expulsa gent en comptes d'acollir-ne. "En part no és tant que la mesura hagi estat desvirtuada, sinó que el context ha canviat molt", conclou.

Com revisar el PIRMI?

El debat sobre el PIRMI és a tots els països europeus. Estivill creu que cal revisar tot el conjunt de les mesures socials i no fer plans generals i homogenis perquè, diu, és absurd voler amb una sola mesura resoldre el problema de la pobresa".

El sociòleg advoca per buscar un conjunt d'estratègies que s'han d'aplicar, pensar i repensar en funció de la crisi actual.

La lluita contra el frau

Estivill afirma que el frau en el PIRMI existeix i que oscil·la entre el 3 i el 5% dels casos, però opina que aquest no és el problema o, si més no, no l'únic.

En aquest sentit, reclama que si ens preocupem que no hi hagi frau en la renda mínima d'inserció també ens hauríem de preocupar que no hi hagi frau en el conjunt de les mesures públiques que es prenen: "Preocupem-nos que no hi hagi frau també amb els rics, no únicament amb els pobres".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut