Barcelona

El Síndic de Greuges investigarà com s'ha gestionat el canvi de sistema de pagament del PIRMI

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha obert una actuació d'ofici per investigar com s'ha gestionat el canvi de sistema de pagament de la renda mínima d'inserció (PIRMI) i els problemes que està ocasionant. Ribó ha iniciat aquesta investigació arran de les queixes que ha rebut de diversos usuaris i la informació que li han reportat alguns serveis socials. El Síndic ha criticat que la demora en el pagament "ocasiona un greuge per al dret de les persones" i ha demanat a la Generalitat que actuï "amb celeritat" perquè els que no han cobrat ho facin al més aviat possible. A més, ha enviat sengles cartes als consellers d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, i el de Benestar, Josep Lluís Cleries, demanant-los informació.

Actualitzat
En les missives, Ribó els planteja que si un dels objectius de la prestació és atendre les necessitats bàsiques, el retard en el seu abonament comporta que la persona pugui quedar "en una situació d'especial vulnerabilitat i en més dificultats per poder exercir plenament els seus drets fonamentals".

Per això, insta el govern a retornar al sistema anterior de pagament, per transferència bancària, al setembre, per garantir que totes les persones cobrin l'1 del mes vinent i no es tornin a produir demores.

El Síndic també recorda que el PIRMI "s'ha de mantenir mentre duri la situació de necessitat que la va motivar i es compleixin els requisits". Ribó ha demanat "celeritat" a la Generalitat perquè totes les persones que tenen el dret reconegut acabin cobrant l'ajut aquest agost. Ha afegit que aquest principi de celeritat no és incompatible amb el fet d'instruir posteriorment mesures per revisar i suspendre aquells expedients que no compleixin els requisits.
Anar al contingut