Londres

Cameron assegura que els aldarulls responen més a "un problema moral i ètic que no pas polític"

David Cameron s'ha mostrat contundent durant la seva última compareixença per fer balanç dels aldarulls que des d'aquest dissabte sacsegen el Regne Unit. El primer ministre britànic ha reafirmat que el govern actuarà amb mà dura per aturar la violència i restablir la normalitat al país, i que tots els implicats en els aldarulls seran detinguts. A més, ha assegurat que "una part de la societat està malalta" i que "el que està passant és més un problema moral i ètic que no pas polític" i, per això, ha apel·lat a la responsabilitat dels ciutadans.

Actualitzat
El primer ministre britànic, David Cameron, ha comparegut un dia més en roda de premsa per fer balanç dels disturbis que des de fa dies es repeteixen als principals carrers de Londres i de bona part del país.

El gabinet de crisi es tornarà a reunir
aquest dijous per continuar avaluant els fets i el primer ministre compareixerà en els propers dies davant del Parlament britànic per explicar la situació i anunciar les ajudes que es donaran a les autoritat locals i als comerços després dels incidents d'aquests dies.

Mà dura contra els violents

Durant la seva intervenció, Cameron s'ha mostrat contundent i ha volgut deixar clar que el govern britànic aplicarà "mà dura" contra tots els violents que participin en els aldarulls perquè "si volen guerra, en tindran".

A banda de recordar que en les últimes hores la capital del país ha multiplicat el nombre d'efectius policials -de 3.000 a més de 16.000-, el primer ministre britànic també ha explicat que a partir d'ara els agents podran utilitzar porres de goma, bastons de fusta i canons d'aigua -que s'utilitzaran per primera vegada al país, i sempre que s'avisi amb 24 hores d'antelació- per aturar els disturbis.

Una mesura amb la qual espera frenar l'onada de violència i aconseguir que el país recuperi plenament la normalitat.

"Un problema moral i ètic més que no pas polític"

Pel que fa als motius que han desencadenat els disturbis, Cameron ha assegurat que la situació respon més "a un problema moral i ètic més que no pas de responsabilitat política" i ha dit que en els darrers dies ha pogut comprovar que "una part de la societat està malalta".

En aquest sentit, ha apel·lat a la responsabilitat dels ciutadans i ha remarcat la necessitat de recuperar els valors de la societat.

Tres morts més i un miler de detinguts

Cameron també ha confirmat la mort de tres persones més a Birmingham durant els incidents. Segons alguns testimonis, les tres víctimes mortals eren veïns de la zona, d'origen asiàtic, que haurien estat atropellats mentre protegien el seu barri dels actes vandàlics. El conductor del vehicle ja ha estat detingut.

Amb aquests tres, el balanç de morts s'eleva fins a quatre, després que aquest dimarts un noi de 26 anys ha mort presumptament com a conseqüència de diverses ferides de bala que haurien disparat agents policials durant un esclat de violència al barri de Croydon, a la capital londinenca.

D'altra banda, el primer ministre ha anunciat la detenció de més d'un miler de persones des que van esclatar els aldarulls. Concretament, a Londres s'han fet més de 750 detencions, a Birmingham 160, a Manchester més de 100, i a Nottingham superen els 80.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut