Regne Unit

Quatre morts i més de 1.000 detinguts, últim balanç de la revolta britànica

Londres ha viscut la primera nit tranquil·la des de dissabte. El dispositiu de 16.000 agents de l'ordre desplegats a la capital, amb la col·laboració de veïns i comerciants, ha impedit nous aldarulls. En canvi, la policia no ha pogut impedir que al centre d'Anglaterra, i sobretot a Manchester, la violència reaparegués amb més força que la nit anterior. Birmingham, Nottingham i Liverpool també s'han convertit en epicentres dels aldarulls. El primer ministre britànic, David Cameron, ha tornat a comparèixer i ha confirmat més d'un miler de detinguts a tot el país i tres morts més, que se sumen a la víctima mortal que ja hi havia relacionada amb la revolta.

Actualitzat
Quatre morts des de l'inici de la revolta

La policia de Birmingham investiga la mort de tres persones durant els enfrontaments en aquesta ciutat. Es tracta de tres homes, d'origen asiàtic i d'edats compreses entre els 20 i els 31 anys, que han mort a conseqüència d'un atropellament. Alguns testimonis apunten que eren veïns que protegien el seu barri dels actes vandàlics. El conductor del vehicle ha estat detingut, i el "premier" britànic, David Cameron, ha relacionat aquestes morts amb els incidents.

Manchester, epicentre ara de la violència

La quarta nit de protestes i aldarulls al Regne Unit ha començat amb una calma relativa a Londres, on 16.000 policies intenten blindar els carrers de la capital britànica dels greus incidents violents dels darrers dies. En molts barris londinencs, però, botigues i restaurants han tancat molt més d'hora del que és habitual, una mena de toc de queda per por de més aldarulls.

Fora de la capital, la protesta s'ha endurit sobretot a Manchester, Birmingham i Liverpool. A Manchester, uns 2.000 joves s'han enfrontat amb la policia al centre de la ciutat. S'han incendiat locals i els violents han assaltat diferents botigues d'un centre comercial. Als afores de Manchester, un grup d'encaputxats han incendiat cotxes i han tirat pedres a la policia.

El cos policial de Manchester ha reconegut que les xarxes socials els van agafar per sorpresa i que no van poder rastrejar les convocatòries dels saquejadors, però ha afegit que detindran tots els implicats en els aldarulls gràcies a les imatges de les càmeres de seguretat.

La violència ha arribat també a Birmingham i a Liverpool, on joves violents han atacat la policia amb maons i han incendiat cotxes i camionetes al seu pas. A Nottingham, situada entre Manchester i Birmingham, els esvalotadors han cremat una comissaria de policia sense que hi hagi constància de danys personals. Ja hi ha almenys vuit detinguts per aquest incident.

Patrulles veïnals a la capital britànica

De fet, els mateixos ciutadans han decidit organitzar-se i han creat patrulles urbanes veïnals per, segons diuen ells mateixos, protegir la seva ciutat i evitar més caos. Però el resultat és que centenars de joves, sobretot blancs, han sortit al carrer a aplicar la seva justícia perseguint tot aquell que pugui ser sospitós.

La policia ha hagut d'intervenir en diverses ocasions per evitar linxaments. La gent s'agrupa per barris enmig del carrer per demostrar que ells mateixos es poden protegir dels atacs i robatoris que s'han generalitzat durant les últimes hores. De tota manera, costarà tornar a la normalitat.

I encara una altra acció organitzada dels londinencs, en aquest cas per netejar la ciutat del rastre de la revolta. Els voluntaris, amb escombres a la mà, s'han organitzat posant-se en contacte mitjançant les xarxes socials.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut