Madrid

L'Ibex puja un 3,6% i recupera el llindar dels 8.000 punts, impulsat per Wall Street

Després de diversos dies de pèrdues, les borses europees han tancat aquest dijous en positiu impulsades per l'obertura amb guanys de Wall Street i per la pujada de les cotitzacions dels bancs. En una sessió marcada un dia més per la volatilitat, l'Ibex-35 ha tancat amb un increment del 3,6%, la pujada més important des del gener passat. El selectiu espanyol ha tornat a recuperar el nivell dels 8.000 punts. El verd ha tenyit també els principals parquets europeus que han tancat cotitzacions amb guanys d'entre el 3% i el 4%. Wall Street ha recollit beneficis i ha fregat el 4% positiu al tancament.

Actualitzat
La ressaca de la jornada de dimecres, amb pèrdues destacades i generalitzades, ha donat lloc als guanys després de més d'una setmana consecutiva de caigudes i números vermells. La inquietud dels mercats s'ha tornat a fer evident amb una sessió de pujades i baixades.

La Borsa de Madrid ha començat el dia amb força i ha registrat avenços de fins al 3%, però a mitja sessió s'ha imposat el vermell. La situació ha canviat ràpidament amb l'obertura de Wall Street amb guanys. L'Ibex-35 ha tancat amb una pujada del 3,6%, després de nou dies consecutius de pèrdues, la pujada més important des del 12 de gener. El selectiu espanyol ha recuperat la barrera psicològica dels 8.000 punts.

Pel que fa a la prima de risc espanyola, ha recuperat terreny i ha baixat fins als 269 punts bàsics, la xifra més baixa des del 7 de juliol passat. Aquest descens s'explica per una correcció dels bons alemanys per la recuperació dels mercats borsaris.

El verd ha estat el color predominant a la resta de parquets del Vell Continent. Destaca el resultat a Milà, que després de liderar les pèrdues a la sessió de dimecres amb una caiguda del 6,6%, ha tancat per sobre del 4% positiu. Frankfurt també ha finalitzat la jornada amb guanys del 3,3%, després d'onze dies consecutius de números vermells. La Borsa de Londres ha recollit beneficis superiors al 3% i París del 2,9%.

Seguint l'entusiasme dels mercats europeus, Wall Street ha tancat amb guanys. El Dow Jones ha avançat un 3,95%, en una nova jornada marcada pels alts i baixos, sense que els experts ho puguin associar a cap dada econòmica en concret. L'índex tecnològic Nasdaq ha avançat un 4,7%.

Sessió de recuperació després d'un dimecres negre

Els dubtes sobre la solvència de França van estendre el pànic a Europa. De res van servir els desmentiments del govern de Sarkozy i de les agències de ràting Moody's i Fitch, assegurant que la qualificació creditícia de França, que és la més alta, no es tocava.

El que semblava una sessió de recuperació es va capgirar i va acabar amb una patacada generalitzada. La borsa espanyola va recular un 5,5%, i va perdre la cota dels 8.000 punts, una xifra que no veien des del maig del 2010. Era el novè dia seguit que queia. A l'altra banda de l'Atlàntic, les dèbils perspectives de recuperació econòmica llançades pel Banc Central dels Estats Units van ser mal rebudes pels inversors. El Dow Jones es va enfonsar un 4,6%, i es va situar per sota dels 11.000 punts.

Davant tant nerviosisme, l'or es va tornar a convertir en un valor refugi. El preu, que ha superat els 1.800 dòlars l'unça, fa tres dies que marca rècords.

Els mercats asiàtics han anat a remolc de les pèrdues de dimecres. Han cotitzat a la baixa i han tancat amb caigudes moderades. A Tòquio, el Nikkei ha perdut un 0,62% i Hong Kong un 0,95%. Shanghai ha acabat amb guanys de l'1,27%.


Anar al contingut