Un lingot d'or (Foto: Reuters)
Un lingot d'or (Foto: Reuters)
Berlín

El centredreta alemany convida Espanya i Itàlia a vendre's l'or per reduir el dèficit

Cristianodemòcrates i liberals alemanys, que integren la coalició de govern, han suggerit a Espanya i Itàlia que es venguin les reserves d'or per obtenir líquid i reduir el deute públic, segons ha informat el diari "Financial Times Deutschland". Representants de la CDU i l'FDP opinen que, abans de demanar ajuda econòmica als altres països de la zona euro, els estats amb problemes de dèficit "haurien d'utilitzar els seus actius". L'or està considerat un valor segur i això ha fet que el preu de l'unça s'hagi gairebé duplicat en dos anys. El diari econòmic apunta que Itàlia tindria la quarta reserva d'or més gran del món, per darrere dels EUA, Alemanya i el Fons Monetari Internacional.

Actualitzat
El "Financial Times Deutschland" recull l'opinió dels partits governamentals alemanys. Michael Fuchs, vicepresident del grup parlamentari de la CDU (el partit de la cancellera, Angela Merkel), hi afirma que les economies malmeses haurien de pensar en privatitzacions o venda de reserves. Per la seva part, l'expert financer dels liberals considera que les economies malmeses haurien "d'utilitzar els seus actius abans de demanar ajuda a altres".

L'unça d'or ha superat els 1.700 dòlars al mercat de Nova York. Segons el diari, Itàlia tindria unes reserves per valor de 94.000 milions d'euros.

D'altra banda, el ministre d'Economia alemany, Philipp Rösler, ha proposat que els països de l'eurozona s'hagin de sotmetre a tests de solvència com els que van passar els bancs. "S'enviaria un missatge clar i bo als mercats", ha argumentat. La idea seria que es valoressin aspectes com la competitivitat, el mercat de treball, indicadors macroeconòmics, la capacitat d'innovació i la seguretat legal.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut