Un edifici crema aquest dilluns a la capital britànica.
Un edifici crema aquest dilluns a la capital britànica.
Londres

La violència s'estén pel Regne Unit i obliga Cameron a interrompre les vacances

La violència s'estén pel Regne Unit. Els disturbis arran de la mort d'un home de 29 anys a mans de la policia van començar a Tottenham, es van ampliar a altres barris de Londres, i ja han arribat a altres ciutats com Manchester, Liverpool, Birmingham o Bristol. El primer ministre, David Cameron, i l'alcalde de la capital, Boris Johnson, han interromput les vacances per tornar a Londres i fer front a una crisi que ha provocat almenys 35 ferits i més de 200 detinguts. Aquest matí hi ha una reunió d'urgència per posar fil a l'agulla.

Actualitzat
Els enfrontaments entre grups de joves i la policia s'han repetit per tercera nit consecutiva a Londres. El barri on van començar els incidents, Tottenham, es manté de moment tranquil, però la violència i els saquejos s'han estès a d'altres zones com Hackney, a l'est de la ciutat, Peckam i Lewisham, al sud. La violència, però, ja va més enllà de la capital i ha arribat a ciutats com Manchester, Liverpool, Birmingham o Bristol, on s'han repetit els incendis de vehicles i d'edificis.

Cameron interromp les vacances

Tres dies després de l'inici dels disturbis, el primer ministre britànic, David Cameron, ha interromput les seves vacances a la toscana italiana per tornar a Londres i fer front a una crisi que ha desbordat tothom. L'alcalde de la capital, Boris Johnson, ha fet el mateix. Tant Cameron com Johnson han estat molt criticats per estar de vacances mentre el país viu una onada de violència sense precedents recents. El gabinet de crisi del govern britànic es reuniex aquest matí per aturar els aldarulls que ja han fet més de 200 detinguts i 35 ferits.

La ministra de l'interior, Theresa May, que també ha tornat de les vacances, ha qualificat la violència de "pura delinqüència" i ha advertit que els responsables "hauran de comparèixer davant la justícia i hauran d'acceptar les conseqüències de les seves accions". May ha demanat als ciutadans la seva col·laboració perquè "treballin amb la policia" i "els ajudin a portar aquesta gent davant la justícia".

Nick Clegg: "Són robatoris oportunistes"

El viceprimer ministre, Nick Clegg, s'ha desplaçat fins a un dels barris on s'han produït saquejos per sortir al pas de les crítiques sobre els aldarulls. Clegg ha recalcat que es treballa "de forma efectiva" per resoldre la crisi. I ha descrit el que està passant com "violència i robatoris innecessaris i oportunistes".

Per la seva banda, Scotland Yard, ja ha condemnat la violència i ha promès que s'arrestaran els culpables. La policia britànica creu que són "delinqüents" els qui estan provocant les destrosses i ha culpat a les xarxes socials d'estendre rumors sobre suposades provocacions dels agents en les protestes, cosa que creuen que ha contribuït a encendre els ànims a la capital londinenca.

La mort de Mark Duggan

Tot va començar dissabte passat al barri deprimit de Tottenham, al nord de Londres, després d'una manifestació pacífica de veïns que demanaven explicacions a la policia per la mort de Mark Duggan.

La protesta va degenerar en hores de violència, que ha continuat aquest diumenge i que s'ha estès per altres barris de la capital el Regne Unit. Al darrere dels desordres també hi ha la crisi econòmica, amb la retallada als serveis públics, l'elevada taxa de desocupació i les tensions racials, que es remunten a fa anys.
Anar al contingut