Washington

L'agència de qualificació Standard & Poor's rebaixa un grau el nivell del deute nord-americà

L'agència de qualificació Standard and Poor's ha complert la seva amenaça i ha rebaixat la nota del deute sobirà dels Estats Units. És la primera agència a devaluar la qualificació nord-americana, que passa de la màxima nota, triple A, a la doble A+, un esglaó per sota. Una cosa que no passava des de 1961. Standard and Poor's ha explicat en un comunicat, que han rebaixat la qualificació del deute nord-americà perquè consideren que les reformes fiscals acordades entre el Congrés i l'administració es queden curtes. A més, asseguren que l'efectivitat, l'estabilitat i la previsibilitat dels legisladors nord-americans és massa feble per prendre les mesures que cal prendre per afrontar la crisi.

Actualitzat
La preocupació amb què els inversors observen l'evolució de les economies europees ha atrapat en les últimes setmanes la primera economia del món, la dels Estats Units.

L'agència de qualificació Standard and Poor's ha rebaixat per primer cop en cinquanta anys la nota del deute americà. S'ha passat de la millor qualificació, una triple A, a la segona millor nota, una doble A+.

Indignació a la Casa Blanca

La Casa Blanca ha reaccionat amb indignació i diu que l'agència ha fet una anàlisi errònia. Els analistes, en canvi, destaquen l'impacte negatiu que ha tingut el llarg debat entre republicans i demòcrates per augmentar el sostre del dèficit.

Els números no ajuden a calmar els temors. El creixement del PIB és mínim i la despesa domèstica no fa més que baixar. Només la creació d'ocupació ha donat un respir a les autoritats. Ha crescut fins a 117.000 nous treballadors al juliol, molt per sobre del que s'esperava. Així, l'atur ha baixat una dècima, fins al 9,1%.

A les portes d'una nova recessió?

La difícil cohabitació política a Washington i uns indicadors econòmics poc favorables han donat peu a especulacions sobre l'arribada d'una nova recessió als Estats Units.

De moment, la notícia taca una setmana desastrosa per a les borses mundials. Aquest divendres, els parquets europeus s'han mantingut en els números vermells, mentre que als Estats Units, Wall Street ha tancat en verd la cotització de l'índex Dow Jones.

Amb una tendència erràtica, l'indicador d'industrials ha pujat un 0,54%. Hi han influït algunes notícies positives, com una creació d'ocupació el mes de juliol i un missatge optimista de Barack Obama sobre l'evolució de l'economia. També hi ha ajudat el relaxament de les tensions dels mercats del deute a Europa.

Al Vell Continent, les borses s'han enfonsat sobretot al final de la sessió pel rumor que l'agència Standard and Poor's retallaria la qualificació nord-americana, com finalment ha fet. L'Ibex-35 espanyol, amb un comportament millor que la resta de selectius, ha caigut un 0,18% i s'ha situat a 8.671 punts.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut