Francesc Homs, en una imatge d'arxiu
Francesc Homs, en una imatge d'arxiu
Barcelona

El PIRMI canvia la forma de pagament a xecs nominatius

El portaveu del govern, Francesc Homs, ha explicat avui el canvi del pagament de l'ajuda del PIRMI, ara a través d'un xec nominatiu. Els beneficiaris d'aquesta ajuda, ciutadans amb dificultats econòmiques i socials, rebran aquest xec fins al dia 5 de cada mes, que hauran d'anar a cobrar a les entitats bancàries per evitar fraus en el cobrament.

Actualitzat
El PIRMI, l'ajuda de renda mínima d'inserció que atorga el govern, es dirigeix a ciutadans amb dificultats econòmiques i socials greus, per atendre les necessitats bàsiques per viure en societat.

Els requisits per obtenir l'ajuda són: la residència continuada d'un any a Catalunya, estar empadronat al país, que el sol·licitant o unitat familiar constitueixi una unitat independent i no disposar de prou ingressos per subsistir.

El govern, després d'analitzar els expedients, ha detectat centenars de beneficiaris del PIRMI que no complien els requisits, ja que vivien fora de Catalunya o eren estrangers. D'aquesta manera ho anunciava el portaveu del govern, Francesc Homs, que declarava que l'executiu vol fer front al frau que existeix entre aquests beneficiaris.

El Departament d'Empresa i Ocupació exposava que un 42% de persones que perceben aquesta renda són estrangers. Per evitar aquesta situació, Homs ha explicat el canvi de la forma de pagament, que anteriorment es feia per transferència bancària, per xecs nominatius que requereixen el cobrament "in situ" dels beneficiaris.

A part, també s'inclouran una sèrie de mesures per limitar l'ajuda i evitar situacions de frau com limitar-ne el cobrament amb un màxim de cinc anys, no superar els ingressos de la renda mínima, valorar els ingressos del sol·licitant dotze mesos abans i no quatre com fins ara i acreditar una residència mínima de dos anys en comptes d'un.

Malgrat això, el canvi de mètode, sense avís previ, ha provocat fortes reaccions davant les oficines de Benestar Social. Aquesta modificació comportarà a partir d'aquest mes d'agost l'enviament d'un xec fins al dia 5 de cada mes en comptes de la transferència que es feia cada primer de mes.

A les reaccions, s'unia el president del PSC al Parlament, Joaquim Nadal, que denunciava que alguns dels beneficiaris haguessin deixat de cobrar l'ajut. Homs ha remarcat que "en cap cas ningú ha deixat de cobrar", però és possible que pel canvi del sistema hi hagi hagut alguns retards.

El portaveu del govern també ha afegit que es farà una revisió de cada cas i expedient per evitar possibles fraus i també per analitzar les condicions econòmiques dels beneficiaris, ja que, segons el Departament d'Empresa, de les 30.000 rendes que s'atorguen, 7.000 estan per sobre del salari interprofessional.
Anar al contingut