El Senat ha donat el vistiplau al pla per augmentar l'endeutament dels Estats Units.
El Senat ha donat el vistiplau al pla per augmentar l'endeutament dels Estats Units.
Washington

El Senat nord-americà aprova el pla sobre el sostre de deute per 74 vots a favor i 26 en contra

El Senat dels Estats Units ha aprovat aquest dimarts el pla per augmentar l'endeutament del país, amb 74 vots a favor i 26 en contra. Amb aquesta votació, les dues cambres del Congrés nord-americà ja han donat el vistiplau a l'acord entre demòcrates i republicans assolit diumenge passat. Aquest mateix dimarts, el president Barack Obama signarà la llei, l'últim pas cap a la seva promulgació definitiva. Abans, però, Obama es dirigirà a la nació des del Jardí de les Roses de la Casa Blanca.

Actualitzat
El Senat nord-americà ha donat suport a l'acord entre demòcrates i republicans per elevar l'endeutament del país i implantar retallades en les despeses del govern federal. Amb aquest pla, s'evita que els EUA entrin en suspensió de pagaments. Es necessitaven 60 vots per a l'aprovació de la llei, entre el total de 100 senadors que hi ha a la cambra, i finalment se n'han obtingut 74.

El pla inclou un increment del deute nacional de prop d'un bilió de dòlars durant els propers mesos i 1,2 bilions més l'any 2012, de manera que els EUA s'asseguren de no trobar-se en una situació com la viscuda les últimes setmanes fins després de les eleccions presidencials de l'any vinent. Com a complement d'aquest pla, es farà una retallada de la despesa governamental d'aproximadament un bilió de dòlars. Un comitè bipartidista analitzarà abans de finals d'any en quins altres àmbits es poden aplicar reduccions de despeses.

Aquest dilluns al vespre, la Cambra de Representants ja ha donat suport al pla, amb 269 vots a favor i 161 en contra. La majoria dels republicans hi ha votat a favor, tot i que s'hi han oposat els congressistes emmarcats dins el Tea Party. En canvi, l'acord només ha obtingut el suport de la meitat dels demòcrates, ja que els representants situats més a l'esquerra l'han rebutjat perquè no incloïa una pujada d'impostos per a les rendes més altes. La votació a la Cambra de Representants es considerava l'obstacle més complicat perquè la mesura tirés endavant.

Després que el Senat aprovi el pla, aquest dimarts a última hora de la nit està previst que la llei arribi a la Casa Blanca perquè la signi el president, Barack Obama, l'últim escull per a la seva promulgació.

Fitch manté la triple A als EUA

Les reaccions a aquesta aprovació per part del Senat no s'han fet esperar. A pocs minuts del final de la votació, l'agència d'avaluació financera Fitch Ratings ha indicat que mantindrà la qualificació AAA, la millor possible, als Estats Units. Fitch considera que, amb aquest acord per elevar el sostre del deute, el risc d'impagament dels EUA "segueix sent extremament baix." L'agència també ha celebrat aquest "pas en la bona direcció".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut