Madrid

Segon dia de pèrdues a l'Ibex després d'un nou màxim històric de la prima de risc

La prima de risc espanyola ha arribat a superar els 400 punts bàsics aquest dimarts, un nou màxim des de la creació de l'euro. S'ha pogut recuperar una mica i ha acabat la sessió al nivell dels 380 punts bàsics. Els dubtes sobre l'economia nord-americana, tot i l'acord per elevar el sostre del deute als EUA, ha tornat a castigar Espanya, per segon dia consecutiu. L'Ibex-35 n'ha patit les conseqüències i no ha pogut remuntar la sessió, que ha acabat amb pèrdues del 2,18% i una cota de 9.114 punts, el nivell més baix de l'últim any. Les principals borses europees també han tancat en negatiu, igual que els mercats asiàtics, que s'han contagiat pels interrogants a l'altra banda de l'Atlàntic.

Actualitzat
Tot i l'acord als EUA , els mercats desconfien de l'evolució de l'economia nord-americana i el seu efecte sobre l'economia global. Això fa que països que estaven al punt de mira, com Espanya i Itàlia, n'hagin patit les conseqüències.

La prima de risc dels bons espanyols a 10 anys en comparació amb els seus equivalents alemanys s'ha enfilat fins els 404 punts bàsics, un nou màxim des de la creació de l'euro. El tipus d'interès ha arribat al 6,4%. Les xifres s'han moderat una mica i han acabat el dia al nivell dels 380 punts bàsics. L'Ibex-35 ha obert sessió amb una caiguda superior a l'1%, i tot i remuntar a mitja sessió ha acabat la jornada amb pèrdues del 2,18%.

En aquest context, Zapatero ha anunciat que ajorna les vacances per seguir amb l'equip econòmic de l'executiu l'evolució de la situació econòmica tot i que després ha marxat al vespre. Davant les xifres, la possibilitat d'un rescat a Espanya prenia cada cop més força. La Comissió Europea ha hagut de sortir per tranquil·litzar els inversors i evitar encara pitjors resultats. Després d'això, la prima de risc s'ha relaxat i ha baixat fins al nivell dels 380 punts. Malgrat això, els interrogants sobre els Estats Units i la ratificació al Senat del sostre del deute han impedit a l'Ibex salvar la sessió.

La inseguretat dels mercats ha afectat també Itàlia i Irlanda, on la prima ha marcat nous màxims. En concret, la prima de risc d'Itàlia ha arribat als 384 punts bàsics. La borsa de Milà ha acabat la sessió amb pèrdues del 2,53%. A Irlanda, la prima de risc ha superat els 866 punts bàsics, sempre en relació amb els bons alemanys, que són els que es consideren més segurs.

Tampoc li ha anat bé al bo alemany, que també ha elevat la rendibilitat al 2,46% des del 2,42% previ, segons dades del mercat secundari. No obstant, després el tipus d'interès per col·locar el bo ha tornat a baixar.

Els parquets europeus, també en vermell


A banda d'Espanya i d'Itàlia, la resta de borses del vell continent s'han vist contagiades per la incertesa. La borsa de Frankfurt ha estat després de la italiana la que pitjors resultats ha obtingut i ha tancat amb un 2,26% negatiu. La segueixen París, amb un retrocés de l'1,82%, i Londres, que un dia més ha estat la que millor ha resistit amb només un 0,97% negatiu.

Dilluns negre

La intranquil·litat sobre la situació a l'altra banda de l'Atlàntic i les pèrdues dels bancs i les constructores ja van provocar dilluns que l'Ibex-35 tanqués sessió amb pèrdues del 3,2%. Banco Popular, BBVA, Banc Sabadell o Bankinter van arrossegar la caiguda del selectiu espanyol amb retrocessos d'entre el 4,4% i el 3,7%. Destacades també van ser les caigudes dels grups constructors i de serveis, amb Acciona, FCC i Ferrovial al capdavant.

Pel que fa als principals mercats europeus, van acabar la sessió amb pèrdues, liderades per Itàlia, malgrat que la majoria havien obert en verd.

La borsa de Wall Street ha tancat amb una caiguda del 2,19% amb què ha perdut els simbòlics 12.000 punts.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut