Un treballador condueix una piconadora a Alemanya. (Foto: Reuters)
Un treballador condueix una piconadora a Alemanya. (Foto: Reuters)
Brussel·les

La desocupació es va mantenir estable al conjunt de l'Eurozona al juny tot i l'augment de la taxa a Espanya

La desocupació es va mantenir estable durant el mes de juny a la zona euro en relació amb el mes anterior, en el 9,9%, segons les dades publicades aquest dilluns per l'Eurostat. Pel que fa al conjunt de la Unió Europea, l'índex d'atur també va continuar sense canvis, en el 9,4%. En canvi, els números assenyalen que a l'estat espanyol el percentatge va augmentar dues dècimes, i va pujar fins al 21%. La comparativa entre les dades de la UE i les d'Espanya és especialment significativa si atenem la tendència que han seguit en el darrer any: la taxa de la Unió ha caigut 3 dècimes; l'espanyola n'ha augmentat 8.

Actualitzat
El mes de juny es van comptabilitzar a la UE uns 22,5 milions de desocupats, dels quals 15,6 pertanyen a la zona euro. Respecte als últims dotze mesos, el nombre de treballadors sense feina ha disminuït en 706.000 entre els 27, i en 346.000 a la zona euro.

Després d'Espanya, les taxes d'atur més altes es registren a Lituània, 16,3%, i Letònia, 16,2%, malgrat que les dades d'aquests dos països corresponen al primer trimestre del 2011.

En canvi, segons les dades de l'Eurostat Àustria és l'estat membre amb menys desocupació, amb el 4%, seguit d'Holanda, 4,1%, i de Luxemburg, 4,5%.

En relació amb les xifres del juny de 2010, la taxa d'atur ha disminuït en 19 països de la UE, ha crescut en 7 i s'ha mantingut estable només a Luxemburg.

L'estat espanyol pot conformar-se a no formar part de la relació de països amb un augment interanual més accentuat, un grup que integren Grècia, al primer lloc del podi amb un creixement del 5%, Bulgària i Xipre.

En canvi, pel que fa a la desocupació juvenil, un àmbit que també es manté estable respecte al juny de l'any passat, l'estat espanyol s'imposa amb l'índex més alt, amb el 45,7%. Aquesta dada és encara més contundent si es compara amb les baixes taxes d'Holanda o Alemanya, de 7,1% i 9,1%, respectivament.
Anar al contingut