Washington

Demòcrates i republicans continuen negociant per evitar la fallida de l'administració nord-americana

Demòcrates i republicans nord-americans estan una mica més a prop d'arribar a un acord per elevar el sostre del dèficit dels Estats Units i evitar la fallida del país. Hi ha consens sobre la quantitat de la reducció del dèficit, però els petits detalls de com ajustar la despesa pública a llarg termini encara divideixen els dos partits. La retallada serà de 2,8 milions de dòlars en els propers deu anys. La mesura afectaria els serveis sanitaris subvencionats per als majors de 65 anys i, per als més pobres, les partides d'educació i la despesa militar. L'acord definitiu s'ha d'aconseguir abans de dimarts o bé el país s'hauria de declarar en fallida.

Actualitzat
Els Estats Units s'acosten a la data límit per aconseguir elevar el sostre del deute i evitar que el país faci fallida. De moment, no hi ha acord, però la proximitat de l'abisme ha fet posar les piles als negociadors. Segons informen la cadena CNN i l'ABC, demòcrates i republicans estarien acostant posicions i el pacte seria molt proper.

Els dos partits s'han de posar d'acord per estendre el sostre de deute dels Estats Units, però tota la tensió se centra en la política de retallades i el finançament de la despesa. Segons la televisió nord-americana CNN, l'acord inclouria una reducció del dèficit de fins a 2,8 bilions de dòlars en la pròxima dècada. ABC rebaixa aquesta xifra a 2,4 bilions. La tisorada es concretaria en un bilió per avançat i deixaria la resta, 1,8 bilions, per negociar en un comitè especial del Congrés. Aquest comitè hauria de fer les seves recomanacions de despesa abans del desembre. Si no és així, les retallades afectarien directament el Departament de Defensa i també el pla de salut Medicare.

El líder de la minoria republicana al Senat, Mitch McConnell, ha confirmat aquestes informacions. Assegura que l'acord està "molt a prop". El senador demòcrata Charles Schumer advertia, però, que encara queden molts detalls per tancar. En tot cas, ha dit, el que sí que és segur és que la nova proposta oferirà un respir a llarg termini.

El Senat ha rebutjat aquest diumenge al vespre un pla anterior impulsat pels demòcrates. La data límit per arribar a un acord és el 2 d'agost, dimarts que ve, moment en què l'economia nord-americana entrarà tècnicament en suspensió de pagaments.

Temps per negociar

Obama, que en els últims dies s'ha desmarcat de les negociacions directes per no cremar la seva imatge, ha advertit aquest dissabte que els Estats Units s'hi juguen molt. Diu que si no hi ha acord, el país pot perdre per primera vegada a la història la qualificació creditícia de triple A "no perquè no tinguem la capacitat per pagar les factures -que la tenim-, sinó perquè no tenim un sistema polític de triple A que ho permeti".

Si fracassen les negociacions, Obama haurà de suspendre pagaments i haurà de triar on fer la retallada. En principi, hi hauria diners per pagar l'interès del deute, la seguretat social, els subsidis sanitaris, els proveïdors de defensa i l'atur. En canvi, hi hauria retallades en els departaments de Treball, Comerç, Energia i Justícia, i no es pagaria funcionaris federals i soldats en servei.

Les tropes temen no cobrar

Una representació dels soldats nord-americans de servei a l'Afganistan han expressat al cap de l'Estat Major nord-americà, Mike Mullen, la seva preocupació per si l'estat els podrà pagar el sou.

Mullen ha mirat de tranquil·litzar els soldats, però sense gaires arguments. De fet, ha acabat dient que no està a les seves mans, però que li constava que el Departament de Defensa treballa per trobar fórmules alternatives per fer front a un eventual endarreriment en els pagaments.

Càstig dels mercats

La incertesa sobre la capacitat futura dels Estats Units de fer front als seus compromisos financers ja ha castigat aquesta setmana Wall Street i el mercat del petroli.

Aquesta setmana ha estat la pitjor de tot el 2011 a la borsa. Els inversors esperen que de cara a dilluns, amb l'obertura de les borses, hi hagi avenços significatius en les negociacions per no permetre que la incertesa i els nervis compliquin encara més les coses.

La suspensió de pagaments tindria conseqüències catastròfiques per a l'economia mundial, segons alerten els experts.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut