Barcelona

Una potent tempesta escombra Catalunya i provoca problemes de mobilitat i inundacions

Mitja tarda d'estiu però el cel ni era blau ni el sol lluïa. Més aviat al contrari. Una potent pertorbació d'aigua i pedra ha travessat Catalunya aquest dissabte, ha incidit especialment a la zona central, tant interior com litoral, i ha deixat rere seu un rastre de complicacions. Trens, metro i carreteres s'han vist afectats pel fort temporal, que ha obligat els bombers i les policies locals dels municipis a fer nombroses sortides per inundacions, arbres caiguts i mobiliari urbà afectat. Una trentena de persones que estaven acampades a Sant Pere de Torelló han estat desallotjades per precaució. Les pluges han deixat 82,7 litres a Badalona, la quantitat més elevada de tot Catalunya, i cops de vent de 72 quilòmetres a la ciutat de Barcelona.

Actualitzat
La pluja ha començat a primera hora de la tarda de dissabte a Osona i s'ha anat desplaçant cap al sud, on ha afectat els vallesos, el Bages, el Maresme, el Barcelonès i el Baix Llobregat, per desplaçar-se després cap al Garraf, el Penedès i les comarques de Tarragona.

Al seu pas, el cel ha ennegrit tot i ser ple dia, i han caigut de 20 a 40 litres per metre quadrat en un període de temps breu. Això ha provocat inundacions en molts carrers, baixos i terrats. Els bombers de la Generalitat han rebut uns 400 avisos relacionats amb la pluja, sobretot al Vallès Occidental. El fort vent que ha acompanyat la tempesta també ha provocat destrosses al mobiliari urbà i ha fet caure molts arbres.

A Sant Pere de Torelló, a Osona, els bombers han evacuat preventivament un campament de 26 nens i 6 adults a causa de la pluja. Eren un grup escolta de Barcelona que havien de fer nit a la zona d'acampada coneguda com El Serrat i que, finalment, dormiran al pavelló municipal de la població.

A Barcelona, l'Ajuntament ha tancat una part del complex lúdic Maremàgnum per impedir-hi l'accés davant del risc d'inundacions.

Com és habitual, la intensitat de la pluja caiguda a la serralada de Marina ha fet créixer ràpidament el cabal de moltes rieres. Aquest ha estat el cas d'Alella. Una bona part del torrent passa cobert pel municipi, però al tram final la riera ha sortit de la llera i ha interromput el pas per diversos carrers i ponts. Patrulles de la policia local i dels Mossos han col·laborat per retirar els objectes caiguts a la via.

Una tromba d'aigua

Protecció Civil ha desactivat a última hora del dia la fase d'alerta del pla especial d'emergències per inundacions, que havia posat en marxa davant la possibilitat que caigués molta aigua en poca estona. I així ha estat. Les pluges han deixat registres de fins a 82,7 litres per metre a Badalona, la quantitat recollida més elevada de Catalunya. Cercs, amb 69,3, l'observatori de la Zona Franca, amb 57,3 o els 43,3 litres de Parets del Vallès han estat altres registres destacats.

El vent també ha estat protagonista d'aquesta tempesta i ha arribat a cops de 72 quilòmetres per hora a l'estació de Barcelona-Pistes Universitàries.

La mobilitat ha estat la gran perjudicada per aquesta forta tempesta d'estiu, que ha deixat diverses afectacions a les carreteres i la circulació de trens.

Atrapats al tren

Els passatgers de quatre trens de la línia R1 han quedat atrapats i han hagut de ser evacuats a prop de l'estació de Mataró quan s'ha interromput el servei després de caure la catenària a causa de les fortes pluges.

La circulació de trens entre Mataró i Arenys de Mar s'ha restablert per una via poc abans de les nou del vespre després de tota la tarda sense funcionar. Tot i el servei alternatiu amb autobús, les cues de gent han estat llargues a l'estació de la capital del Maresme. A més, el tram entre Sant Adrià de Besòs i Premià de Mar també funciona.

Tampoc hi ha hagut trens bona part de la tarda entre l'estació Barcelona-Sants i passeig de Gràcia, culpa en aquest cas d'un col·lector que no funciona prou bé i que ha inundat les vies. Aquesta incidència ha afectat el servei de les línies R2 sud, R2 nord, R11 i el serveis regionals amb sortida d'Estació de França però a hores d'ara també s'ha solucionat.

I el servei a la línia R3, la de Vic i Puigcerdà, també s'ha normalitzat. Els trens han circulat bona part d'aquest dissabte a la tarda amb retards d'entre 20 i 30 minuts en els dos sentits per diverses afectacions al sistema de senyalització entre les Franqueses i Vic. Per raons de seguretat s'ha donat a pas als trens de forma manual.

L'aigua també s'ha esmunyit en moltes estacions de metro de Barcelona, on ha provocat inundacions. Fonts de TMB han informat que la línia 2 ha quedat interrompuda entre Sant Antoni i Paral·lel.

Precaució a la carretera


El fort aiguat s'ha deixat sentir també a la xarxa viària catalana, amb talls puntuals en algunes carreteres, com a l'AP-7 a Cardedeu o la C-17 a l'altura de Parets del Vallès. Els bassals d'aigua acumulats obliguen a tallar un carril tant a l'AP-7 com a la B-30 al seu pas per Cerdanyola del Vallès, s'ha hagut de circular amb lentitud i s'han registrat algunes retencions en diverses vies i punts

El Servei Català de Trànsit recomana especial prudència al volant. En situacions de pluja cal augmentar la distància de seguretat, reduir la velocitat i frenar amb suavitat. També recomana evitar zones on es puguin formar rieres.

Ensurt al mar

Al mar la tempesta també ha deixat algun ensurt. La Guàrdia Civil ha hagut de remolcar un veler que es trobava a la deriva davant les costes de Barcelona. El seu ocupant havia caigut a l'aigua i ha tingut una hipotèrmia.

Per la seva banda, els bombers de Barcelona han rescatat tres pescadors que s'havien refugiat en un espigó en començar la tempesta.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut