Obama, en una imatge d'arxiu (Foto: Reuters)
Obama, en una imatge d'arxiu (Foto: Reuters)
Washington

Obama urgeix novament republicans i demòcrates a un acord per elevar el sostre del deute

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha fet una crida desesperada un cop més a republicans i demòcrates perquè acordin una proposta que permeti elevar el sostre del deute. Obama ha reclamat un "compromís" i una actuació no partidista just quan falten quatre dies perquè el Tresor no pugui complir els seus compromisos financers i els EUA hagin de declarar-se en fallida si no hi ha entesa, un escenari que perjudicaria l'economia mundial.

Actualitzat
Barack Obama ha tornat a comparèixer per urgir demòcrates i republicans a posar-se d'acord per elevar el sostre de deute. El president dels EUA ha insistit que cal un "compromís bipartidista" per evitar que el Tresor es declari en suspensió de pagaments aquest dimarts, 2 d'agost. Obama ha assenyalat que gairebé no queda temps per trobar un acord.

Tot i les pressions del president i les amenaces de les agències de qualificació de rebaixar la qualificació del deute, no sembla que la crisi pugui resoldre's de manera immediata. Ara com ara, els republicans van presentar la seva proposta al Congrés per elevar el seu sostre de deute, però el pla està bloquejat per la falta de suport del Tea Party. Al Senat, els demòcrates han programat dues votacions per aconseguir que hi hagi llum verda abans de dimarts.

L'elevació del sostre de deute als EUA és una operació habitual i repetida al llarg de la història amb presidents republicans i demòcrates, però ara els republicans ho vinculen a una retallada de la despesa  que no aconsegueixen acordar amb els demòcrates. El pla republicà planteja una retallada de despesa de gairebé un biló de dòlars en els pròxims 10 anys i permetria elevar el sostre de despesa fins a finals d'any, però s'hauria de fer una nova revisió el 2012, en ple període electoral, cosa que Obama vol evitar. La proposta demòcrata, de la seva banda, planteja retallades de 2,2 bilions de dòlars en la pròxima dècada i elevar el sostre del deute fins al 2013.

Obama ha assenyalat que els dos plans no estan tan lluny i s'ha mostrat confiat que s'actuarà amb sentit comú i demòcrates i republicans es posaran d'acord abans de la data límit.


Anar al contingut