Imatge d'arxiu del Parlament de Catalunya
Imatge d'arxiu del Parlament de Catalunya
Barcelona

L'anunci del 20-N agafa els partits catalans sense candidat oficial, tret de CiU

Els partits catalans han reaccionat amb una barreja d'alleujament i indiferència a l'anunci del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, d'avançar les eleccions generals a la tardor. No obstant això, a algunes formacions els ha agafat amb el peu canviat, com és el cas de PSC i ERC, que tenien previstos congressos en aquella època de l'any i que ara estudien modificar l'agenda. Entre altres coses, han de decidir el cap de llista que presenten a Madrid, una tasca que també té pendent ICV. Per la seva banda, des del govern català, la vicepresidenta, Joana Ortega, troba encertat que la celebració dels comicis sigui el 20 de novembre perquè assegura que "no es podia perdre més temps".

Actualitzat
Al cap de cartell de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, no l'ha sorprès l'anunci de Zapatero d'avançar les eleccions al 20 de novembre perquè "dóna fe" que ja tenia presa la decisió de feia temps. Duran ha valorat que conèixer una data prevista "projectarà certesa", un aspecte que "li convé al país".

Per un altre costat, la presidenta del parlament català, Núria de Gispert, ha considerat "positiu" l'avançament electoral anunciat per aquest divendres per Zapatero i ha expressat el seu desig que després de les eleccions es formi un nou executiu "dialogant" amb Catalunya. A més, segons De Gispert, tant a Catalunya com a Espanya li "convenia" establir una data propera per donar un "nou impuls" a les reformes pendents per redreçar el rumb econòmic.

El PSC elogia el comportament de Zapatero

El PSC ha opinat a través d'un comunicat que l'anunci demostra que Zapatero "posa per damunt de tot els interessos de país".

Els socialistes catalans també es comprometen a "activar els instruments necessaris per preparar la seva oferta programàtica", i és que el partit encara té vacant la plaça de candidat per a les generals. En aquest sentit, Miquel Iceta no ha aclarit si les eleccions avançades alteraran el calendari, però sí que ha tingut paraules d'agraïment per a Zapatero, de qui ha dit que "ha aconseguit proporcionar un horitzó d'estabilitat i claredat".

El PPC valora que acabi l'"agonia"

El PP de Catalunya, que ho fia tot a Mariano Rajoy, es posarà a escollir llistes al setembre. El seu portaveu, Enric Millo, considera que, malgrat que siguin anticipades, les eleccions espanyoles arriben tard. Tot i preferir que fossin abans, Millo valora que "aquesta agonia no s'allargui fins al mes de març", una possibilitat que considera que "hauria estat tremendament perjudicial".

Per ICV la data és el menys "rellevant"


Qui tampoc sap encara qui serà el seu cap de llista el 20-N és ICV, l'únic partit que se sotmetrà a un procés de primaries per escollir el candidat, tal com ha explicat el secretari general dels ecosocialistes, Joan Herrera.

Herrera ha restat importància a la data de les eleccions però sí que ha volgut recalcar que el seu partit estarà "vigilant" davant les temptacions d'un govern "interí" que pugui promoure les retallades socials que tinguin pendents. Per ICV la data és "el menys rellevant" davant la necessitat d'un gir en les "polítiques" que permetin a l'estat espanyol sortir de la crisi.

Esquerra "plantarà cara"

Esquerra viu immersa en una època de canvis interns. A l'espera de substituir l'actual direcció del partit per una de presidida per l'alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Oriol Junqueras, els republicans han d'escollir un candidat per defensar les seves inicials a Madrid. Alguns dels noms que han sonat són els de Joan Ridao, Alfred Bosch o el catedràtic Ferran Requejo, que actualment és el més ben posicionat, tot esperant que dilluns es pronunciï al respecte.

La portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, ha afirmat que establir la data dels comicis legislatius espanyols el 20-N "no varia la situació", ja que la seva formació ha decidit "anar a Madrid a plantar cara" perquè en aquestes eleccions "ens juguem un sistema de finançament millor i més equitatiu" .

L'avançament "és conseqüència d'un càlcul demoscòpic i electoralista i, en tot cas, això no varia ni la situació econòmica del país ni la falta d'idees del govern de Zapatero, ni les opcions que puguin tenir el PP o altres forces", ha conclòs Simó.

SI i Ciutadans, reflexionant

Finalment, Solidaritat per la Independència està pendent de les converses per decidir si tira endavant la proposta de presentar una candidatura única independentista formada per diverses forces. En funció del resultat d'aquests contactes, SI escollirà si es presenta al Congrés o demana l'abstenció.

Per la seva banda, Ciutadans també està reflexionant de quina manera participa en els comicis generals.
Anar al contingut