Imatge d'arxiu d'una de les ofertes de bons emesos per la Generalitat.
Imatge d'arxiu d'una de les ofertes de bons emesos per la Generalitat.
Madrid

Moody's rebaixa un graó la qualificació del deute català i de cinc comunitats més

L'agència de qualificació Moody's torna a posar Espanya en el punt de mira. Ha rebaixat la qualificació de sis comunitats autònomes, entre elles Catalunya, davant el que considera un deteriorament de la seva situació fiscal i del seu deute. A més, ha col·locat el deute públic espanyol sota revisió en perspectiva de rebaixar-lo un graó. Moody's detecta un augment de la vulnerabilitat financera de l'Estat, a causa de les despeses de finançament, i alerta que es pot veure agreujada pel segon rescat de Grècia. Quatre autonomies més i cinc bancs també estan sota estudi.

Actualitzat
Catalunya, Castella-la Manxa, Múrcia, el País Valencià, Andalusia i Castella i Lleó. Aquestes són les sis comunitats autònomes que, segons Moody's, han d'engegar els llums d'alarma davant del deteriorament de la seva situació fiscal i econòmica. L'agència ha retallat la qualificació del seu deute.

Sota l'espasa de Dàmocles d'aquesta agència també hi ha els comptes d'Extremadura, Galícia, Madrid i el País Basc, així com el deute del conjunt de l'estat espanyol. Moody's diu que els posa en revisió i que les previsions són que s'enfonsaran un graó en la seva escala de valors. Actualment el deute espanyol té una qualificació d'"Aa2", la tercera més alta.

A més, cinc bancs espanyols (el Santander, el BBVA, CaixaBank, La Caixa i la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis CECA) també estan sota l'amenaça de Moody's.

Els arguments de l'agència

Moody's detecta un augment de la vulnerabilitat financera de l'Estat, a causa de les despeses de finançament. També assenyala un entorn de creixement feble i la davallada contínua de les fiscalitats de les comunitats autònomes com a reptes a què s'enfronta el govern.

L'agència de ràting adverteix, a més, que les pressions sobre Espanya encara poden augmentar més perquè el rescat de Grècia ha marcat un canvi en el risc que comporta per als bons de països amb alta càrrega de deute i perquè els costos de finançament han estat augmentant per al govern espanyol i per als emissors de deute com els bancs nacionals i els governs regionals.

Aprovat en deute públic

No tot són notícies dolentes i Moody's destaca com a punt positiu el baix nivell de deute públic d'Espanya en comparació amb altres països de la Unió Europea que tenen una qualificació superior. També ressalta que el govern espanyol va camí de complir el seu objectiu de tancar el 2011 amb un dèficit del 4,8% del producte interior brut.

Anar al contingut