Àfrica

Àfrica: una història lligada a la fam

El problema de la malnutrició i la fam no és nou a l'Àfrica. Des de fa dècades el continent viu crisis periòdiques que afecten desenes de milers de ciutadans a un o altre punt. Els conflictes polítics i les repetides sequeres es troben en l'embrió d'aquestes crisis que des de fa dècades impregnen la història del continent.

Actualitzat
Als països del Sahel es va viure entre els anys 1968 i 1974 una de les pitjors sequeres a l'Àfrica que es va cobrar la vida de més de 250.000 persones i milions d'animals; l'escassetat d'aigua va obligar 5,5 milions de persones a desplaçar-se cap al sud. Més endavant, en els anys 80, 90 i recentment el 2010 la sequera es repetia i els malsons de la malnutrició i la mort d'infants reapareixien.

L'any 1998 la manca de pluja també va castigar el Sudan i el 2009 va ser Kènia el país on la sequera va causar estralls; l'ONU va atendre llavors quatre milions de kenians que no tenien accés als aliments. Ara és el torn de la Banya d'Àfrica, on més de 12 milions de persones es troben en situació d'extrema necessitat. I, a jutjar pels precedents, aquesta no serà la darrera crisi humanitària on la sequera està al darrere de la malnutrició i les morts.

Però la meteorologia no és l'únic responsable que a l'Àfrica hi hagi centenars de milers de famolencs. Els conflictes polítics -les guerres internes i entre països- també provoquen crisis humanitàries. A Somàlia, país en guerra des de fa dues dècades i que alguns experts consideren un estat fallit, el govern interí no té tot el control del territori; les guerrilles es fan fortes i, com passa al sud amb la guerrilla Al Shabaab, bloquegen l'arribada d'aliments i compliquen l'acció de les organitzacions humanitàries. El mapa mostra nombrosos conflictes al llarg de la història.

El 1967, a Nigèria, va esclatar una guerra civil quan la regió més oriental del país, la República de Biafra, es va declarar independent. El 1998 la situació va ser especialment greu al Sudan, en guerra civil entre el govern i l'Exèrcit d'Alliberament del Poble del Sudan. També el 1998, la guerra entre Etiòpia i Eritrea, que no es posaven d'acord en les seves fronteres, va agreujar la fam. El conflicte va durar dos anys i mig.




Anar al contingut