Barcelona

El 73,9% dels catalans diuen "sí" al nou Estatut i la participació es queda al llindar del 50%

El 18 de juny del 2006 passarà ja a la història com el dia en què els catalans van dir "sí" al nou Estatut, el del 2006. El "sí" ha obtingut un ampli 73,9% dels vots; el "no", un 20,7%, i els vots en blanc, un 5,3%. Així doncs, Catalunya ha aprovat el nou text, això sí, amb una participació que s'ha quedat al 49,4%.

Actualitzat

La jornada del referèndum de l'Estatut ha deixat dos grans titulars per a la història. Catalunya ha dit "sí" al nou Estatut de Catalunya, el del 2006. Però ho ha fet amb una baixa participació que finalment s'ha quedat prop del 50%.

Un 73,9% dels catalans han dit "sí" al nou Estatut; un 20,8% han dit "no" i un 5,3% han votat en blanc. Per demarcacions, la de Girona és on el "sí" ha obtingut més suport, i s'ha endut un 74,6% dels vots; i la de Tarragona ha estat on el "no" ha agafat més força, i ha obtingut el 22,5% dels vots.

Aquests resultats es poden comparar amb els de la consulta que va ratificar l'Estatut de Sau de l'any 1979. Ara fa 27 anys, el "sí" va aconseguir un suport del 88,2%. En aquella data, cap partit català va fer campanya pel "no" i això explicaria que obtingués un 7,8%. Pel que fa al vot en blanc, l'any 79 va aconseguir un escàs 3,6%.

Una dada clau en un referèndum com el d'avui és la participació. A diferència del que pronosticaven les enquestes de fa uns dies i de les expectatives que havien llançat molts polítics, la participació en aquesta consulta del 2006 se situa en el 49,4% a tot Catalunya, al llindar del 50%. Però com ja anunciava aquesta tarda el conseller de Governació, Xavier Sabater, sigui quina sigui la participació el text queda ratificat.

Per demarcacions, Lleida ha estat la demarcació amb un percentatge més alt de participació, un 51,7%. També ha Girona ha votat més de la meitat de l'electorat, en concret un 50,7%. Per contra, a la de Tarragona és on menys s'ha anat a votar, un 48,1% dels votants ho han fet. I a Barcelona, una mica més, el 49,3%, tot i que a Barcelona ciutat ha arribat al 52,7%.

NOTÍCIES RELACIONADES
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut