El secretari d'Estat d'Hisenda, Juan Manuel López Carbajo
El secretari d'Estat d'Hisenda, Juan Manuel López Carbajo
Madrid

Catalunya haurà de tornar a l'Estat 2.500 milions pels avançaments del 2008 i 2009

La Generalitat haurà de retornar a l'Estat 2.500 milions d'euros per equilibrar els avançaments que ha rebut del govern espanyol els anys 2008 i 2009, a compte del nou model de finançament. Aquests diners procedeixen de la diferència entre les previsions fetes per l'executiu espanyol i els ingressos reals, que van ser molt inferiors al previst. Les xifres les ha fet públiques l'executiu espanyol en la presentació de la liquidació de les autonomies de l'any 2009. El govern català haurà de tornar aquests diners en un termini de quatre anys, però la Generalitat ha avançat que en la reunió d'aquest dimecres del Consell de Política Fiscal i Financera demanarà una moratòria.

Actualitzat
Les comunitats autònomes hauran de tornar a l'Estat un total de 18.736 milions d'euros, resultat de la liquidació negativa global del 2009, la primera amb el nou model de finançament autonòmic. El secretari d'Estat d'Hisenda, Juan Manuel López Carbajo, ha assenyalat que, sense aquest nou model de finançament, les autonomies haurien disposat de prop de 9.200 milions d'euros menys que el 2009, i prop de 2.400 menys que el 2012.

Per comunitats autònomes, Andalusia és la que haurà de pagar més, 4.637 milions d'euros, el doble que Catalunya, que haurà de retornar, en cinc anys, 2.487 milions.

El portaveu del govern català, Francesc Homs, ha assegurat que és molt difícil que hi pugui haver una relació de lleialtat entre la Generalitat i l'Estat davant la situació "kafkiana" en la qual l'Estat deu diners a Catalunya i, a més, li demana que pagui els diners que li va donar de més entre el 2009 i el 2010 perquè va calcular malament les seves aportacions. "L'Estat ve amb exigències de contenir la despesa, però s'oblida que hi ha diners que no ens paguen i demanen que tornem les bestretes", ha afegit.

La Generalitat, igual que faran les comunitats governades pel PP, ha anunciat que demanarà una moratòria en la devolució d'aquest import a la reunió d'aquest dimecres del Consell de Política Fiscal i Financera. De no aconseguir-ho, el govern català haurà de tornar 623 milions d'euros cada any fins a completar-ne el pagament el 2015. A la trobada, la Generalitat també demanarà a l'Estat que avali les emissions de deute de les comunitats amb estabilitat pressupostària.

Anar al contingut