Sant Andreu de Llavaneres

L'onada de robatoris de coure als vivers del Maresme ja ha provocat unes pèrdues de 600.000 euros aquest any

Preocupació entre els viveristes del Maresme per l'onada de robatoris nocturns que estan patint des de fa unes setmanes, l'últim aquesta passada nit de divendres. Els números mostren que entre els prop de cent associats ja acumulen més de 200 robatoris al llarg de l'any. Gairebé hi ha un assalt diari a les seves instal·lacions i enguany ja acumulen unes pèrdues de 600.000 euros.

Actualitzat
L'Albert Sala, dels Vivers Sala Graupera, ha vist com li havien entrat a robar aquesta mateixa nit. L'objectiu dels lladres han estat els cables de coure de la instal·lació elèctrica que fan funcionar els motors del seu viver de plantes ornamentals.

Quan se n'han adonat, de bon matí, han fet una reparació d'urgència per poder salvar les plantes. A més, l'assegurança no cobreix aquest robatori i la reparació de l'hivernacle suposarà una despesa d'uns 6.000 euros.

Per tot plegat, Sala lamenta la desproporció entre el dany que li ocasionen a ell i els "150 o 200 euros" de benefici que podran obtenir els lladres per la venda del material furtat. "No crec que en treguin gaire més", assegura resignat.

Els lladres de coure també entren als hivernacles de verdura i als dels productors de flors, com el del Josep Antoni López, del Viver Hermanos López, a qui li han entrat a robar fa dues nits. López calcula que se li han endut uns 1.500 metres de cable, una pèrdua que l'obligarà a tirar endavant una reparació que pot arribar a costar uns 12.000 euros.

Vigilància nocturna

Hi ha propietaris que ja han patit més d'un robatori i han optat per contractar vigilància privada a les nits.

Segons Jaume Mainau, de l'Associació de Viveristes de la Planta Ornamental de Barcelona, el problema s'ha de combatre augmentant la sensació de vigilància per tal que els lladres "se sentin perseguits".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut