Oslo

S'eleven a 92 les víctimes del doble atemptat al centre d'Oslo i a l'illa d'Utoya

Un doble atac ha sacsejat Noruega aquest divendres. A primera hora de la tarda, una bomba ha explotat al centre d'Oslo i ha causat almenys set morts i una desena de ferits, segons el darrer balanç oficial. L'explosió s'ha produït al districte governamental de la capital, però s'ha sentit a tota la ciutat. Poc després, un home ha obert foc a l'illa d'Utoya, on hi ha almenys 85 morts i nombrosos desapareguts. La policia ha arrestat l'individu i se'l relaciona amb l'extrema dreta. La policia no descarta que el pistoler actués acompanyat tot i que, ara com ara, no en tenen cap pista concreta.

Actualitzat
Una forta explosió, possiblement d'un cotxe bomba, en un edifici de disset plantes ha provocat almenys set morts i una desena ferits al districte governamental de la capital noruega, segons el darrer balanç oficial.

Entre els edificis afectats hi ha l'oficina del primer ministre, Jens Stoltenberg; les dependències del Ministeri del Petroli, o la redacció del tabloide "VG". Diversos mitjans de comunicació noruecs apunten que l'atac podria tenir com a objectiu el Ministeri d'Energia i Petroli.

L'edifici on té les oficines Stoltenberg ha quedat completament destrossat i el terra dels carrers dels voltants està ple de vidres. En el moment dels fets, el primer ministre no era al seu despatx. Stoltenberg s'ha dirigit a la població per ràdio per anunciar que es troba bé i en un lloc "segur", tot i que no ha volgut revelar on era.

La policia ha demanat a tothom que es quedi a casa davant la possibilitat que hi hagi noves explosions, i ha evacuat la principal estació de trens de la ciutat. El Palau Reial també està acordonat i la policia ha ordenat evacuar centres comercials i les redaccions de diversos mitjans de comunicació noruecs, com la ràdio pública NRK; els diaris "VG", "NTB" i "Afterposten", i la televisió "TV2".

Malgrat aquest estat de caos, els autobusos i els tramvies continuen funcionant amb normalitat pel centre de la ciutat, llevat del perímetre de l'indret, acordonat per raons de seguretat. Enmig dels treballs dels equips d'emergències, l'exèrcit s'ha desplegat pel centre d'Oslo i hi ha desenes de soldats patrullant pels carrers de la capital.

Una vuitantena de morts a Utoya

La policia també ha confirmat que, dues hores després de l'explosió, hi ha hagut un tiroteig a l'illa d'Utoya, a uns 40 quilòmetres de la capital, en un campament de les joventuts del Partit Laborista. El tiroteig ha acabat amb un balanç de 85 morts, una xifra que podria augmentar, ja que el govern ha confirmat que hi ha nombrosos desapareguts.

Un home noruec de 32 anys ha estat detingut per aquest tiroteig, segons ha informat en una compareixença aquest divendres a la nit el ministre de Justícia. La policia assegura que els dos atacs estan relacionats.

El primer ministre noruec ha comparegut en la roda de premsa al costat del ministre de Justícia del seu govern per condemnar fermament els atacs d'aquesta tarda al seu país i recomanar a la població que es quedi a casa.

Incertesa sobre l'autoria
 
L'autoria del doble atac és incerta tot i que s'han produït especulacions. En un primer moment, un expert en terrorisme assegurava a "The New York Times" que un grup jihadista havia reivindicat els atemptats però després, al seu blog, aquest expert indicava que el grup jihadista se n'havia retractat. Ara la premsa local apuntava a grups d'extrema dreta però encara no hi ha res confirmat i el govern manté la prudència i insisteix a demanar que no s'especuli.

El ministre de Justícia ha afirmat que no s'havien rebut amenaces relacionades amb el doble atac d'aquest divendres. Abans, Noruega, un estat membre de l'OTAN, havia rebut amenaces per la seva implicació en conflictes com els de l'Afganistan o Líbia. L'any 2006, Al-Qaeda va fer una crida a atacar Noruega, en represàlia per l'episodi de les caricatures de Mahoma. Fa un any, la policia noruega va desarticular una cèl·lula d'Al-Qaeda que estava preparant un atemptat.

Els atacs de Noruega han provocat una allau de condemnes internacionals.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut