Barcelona

Boi Ruiz insta els sindicats a portar la patronal de les ambulàncies als tribunals per incomplir el conveni

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha culpat la patronal de les ambulàncies del conflicte obert arran de la vaga convocada a aquest sector. Ruiz ha assegurat que les reivindicacions dels sindicats provenen d'un "incompliment del conveni" per part de la patronal i ha instat els sindicats a "portar-la als tribunals" i a no "utilitzar els ciutadans com a ostatges per aconseguir les seves finalitats".

Actualitzat
A més, el conseller ha destacat "la irracionalitat" que, per ell, suposa que s'hagi convocat una "vaga indefinida del transport sanitari urgent" per "defensar el malalt i "es punxen rodes d'ambulàncies" i s'impedeix la circulació d'ambulàncies "amb piquets". "Això és tirar més benzina", ha conclòs.

El PSC i el PP acusen el govern de desentendre's del conflicte

Per la seva banda, el PSC i el PPC acusen el conseller de desentendre's d'aquesta situació. Tots dos partits han coincidit aquest matí al Parlament a acusar el conseller de Salut, Boi Ruiz, de desentendre's de la vaga d'ambulàncies quan els treballadors reivindiquen el compliment del conveni però també rebutgen la retallada pressupostària de la Generalitat en el sector sanitari.

Aquesta vaga del transport sanitari a Catalunya, que ha estat convocada per diversos sindicats i que va començar ahir, està previst que duri fins al dia 22 i és una protesta tant per l'incompliment de les clàusules salarials del conveni per part de la patronal del sector (Acea), com també perquè la retallada de recursos del Departament de Salut pot provocar la pèrdua d'uns 80 llocs de treball.

Segons que ha indicat la diputada del PSC Núria Segur en una pregunta davant el ple del Parlament, el "malestar" dels treballadors no es redueix a un simple problema salarial, sinó que també es deu al temor que les retallades aplicades pel departament que dirigeix Ruiz puguin posar en perill la qualitat de l'assistència sanitària i el dret dels ciutadans a ser atesos amb urgència per un servei d'ambulàncies.

"Representa un toc d'alerta dels professionals -ha apuntat- perquè una retallada pressupostària d'un 12% a partir de l'1 juliol pot comportar menys ambulàncies en funcionament i retards en l'arribada dels vehicles d'entre 20 i 50 minuts".

En la mateixa línia, la diputada del PPC Eva García ha advertit que la Generalitat "no pot desentendre's" del conflicte perquè es fonamenta en la falta de recursos per mantenir la integritat d'un servei bàsic, ja que les "retallades" impliquen "suprimir 936 hores de servei", ha precisat.

Protestes al Parlament

A l'exterior del Parlament, un centenar de treballadors dels serveis d'ambulància s'han manifestat amb pancartes al·lusives al conflicte i contra les "retallades".

El portaveu de la USOC, Fernado Miguélez, ha denunciat que el Departament no dóna la cara en el conflicte i ha assegurat que estan prenent represàlies contra els treballadors temporals. "Ja hi ha represàlies -ha dit Miguélez- perquè la gent que està treballant ho fa amb contractes temporals i si no treballen se n'aniran al carrer". El representant sindical ha afegit que tampoc entén els serveis mínims que s'han dictat, ja que segons ha dit són "el 100% del que fem cada dia. Catalunya treballa tot l'any en serveis mínims", ha conclòs.

Segons les mateixes fonts, la segona jornada de vaga del sector de les ambulàncies té un seguiment del 85%, després que la primera que es va fer dimarts va sumar un 70% d'adhesions dels treballadors.

La retallada anunciada

Els sindicats protestaran fins divendres contra la reducció de 935 hores diàries de cobertura d'ambulàncies a tot Catalunya. Alerten que comportarà un augment del temps de resposta, que serà d'entre 20 i 50 minuts, i disminuirà la qualitat del servei.

Afegeixen que la retallada comportarà també una reducció de personal i l'empitjorament de les condicions laborals. Per això, han avançat que si no s'acosten les posicions amb el departament, podrien optar per una aturada indefinida a partir de l'agost.

Serveis mínims

L'aturada del sector de les ambulàncies no afecta els serveis d'urgència ni el transport dels malalts que han de fer diàlisi o sotmetre's a tractaments oncològics, perquè en aquest cas els serveis mínims són del 100%. El que queda més afectat per la protesta és el transport de persones que fan rehabilitació o que es traslladen de centre per sotmetre's a proves diagnòstiques.
Anar al contingut