Barcelona

Cinc bancs espanyols, dos de grecs i un d'austríac suspenen les proves d'estrès

Vuit bancs europeus no tenen la fortalesa suficient per suportar una recessió perllongada i poden necessitar 2.500 milions d'euros. Segons els resultats de les proves d'estrés, que s'han fet a 90 entitats de 21 països, cinc bancs espanyols, dos grecs i un austríac han suspès la prova. Pel que fa a Catalunya, de les 4 entitats sotmeses a exàmen, han aprovat La Caixa i Banc Sabadell, mentre CatalunyaCaixa i Unnim han suspès.

Actualitzat
Catalunya Caixa suspèn per poc. Obté una nota de 4,8, dues dècimes per sota del 5, el percentatge de capital de qualitat que s'exigeix per a l'aprovat. Supera el 5 si es té en compte la venda d'accions de la petrolera Repsol. I arriba al 6,3 si se sumen les provisions genèriques, aquesta reserva de què disposen les entitats espanyoles, però que no s'ha tingut en compte perquè les europees no la tenen.

En el cas d'Unnim, la nota oficial és de 4 i mig. També aprova, de fet se situa en el 6,2% de capital bàsic, si se li tenen en compte els diners de les provisions genèriques.

L'aprovat del Sabadell és amb un 5,7, que s'enfila fins al 8 amb les provisions. I La Caixa obté un 6'4 de nota oficial. I un 9'1 comptat-hi les provisions.


Les cinc entitats espanyoles suspeses necessitarien 1.564 milions

Les cinc entitats espanyoles que no han superat les proves d'estrès necessitarien unes aportacions addicionals de capital de 1.564 milions d'euros per arribar a la ràtio de capital 'core Tier 1' del 5% exigit en les proves d'estrès.

En concret, la CAM necessitaria 947 milions d'euros; Banco Pastor, 317 milions; Caixa3, 140 milions; CatalunyaCaixa, 75 milions d'euros i Unnim, 85 milions d'euros.

Tot i això, tenint en compte altres mesures atenuants reconegudes, com les provisions genèriques o les convertibles, tot el sector bancari espanyol supera la ràtio mínima del 5% i no necessitarà capital addicional. En paraules del governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Ordóñez: "cap entitat espanyola ha d'incrementar el seu capital" a conseqüència de les proves d'estrés.


Resultats de les proves dels 90 bancs, un per un (EBA)

Resultats de les proves de les entitats espanyoles (3,8 MB)

Presentació del governador (571 KB)

Nota informativa del Banc d'Espanya (148 KB)

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut