Estats Units

Un estudi assegura que l'ús d'internet afecta l'ús de la memòria

Un estudi recent assegura que l'ús generalitzat de cercadors i de bases de dades en línia afecta la manera com les persones recorden la informació.

Actualitzat
L'estudi l'ha fet un equip d'investigadors de la Universitat de Colúmbia (Nova York) liderat per la professora Betsy Sparrow.

La professora es va preguntar si les persones eren més propenses a recordar la informació que es pot recuperar fàcilment d'un ordinador, igual que els estudiants són més propensos a recordar allò que creuen se'ls preguntarà.

La doctora Sparrow i els seus col·laboradors van dur a terme quatre experiments de memòria, segons l'estudi recollit pel diari nord-americà "The New York Times".

En una d'aquestes proves, els participants escrivien un terme per buscar amb un cercador. Abans de fer aquestes cerques, a la meitat dels participants se'ls va informar que una part d'aquesta informació es guardaria en un ordinador i a l'altra meitat de les persones se'ls va dir que aquesta informació no es guardaria en cap lloc per a la seva consulta posterior.

Aquells participants als quals se'ls havia informat que les dades havien de ser desades van demostrar menys capacitat de retentiva que aquells als quals se'ls va informar que les dades s'esborrarien. "Els participants no fan l'esforç per recordar quan pensen que més tard podran buscar el terme que han llegit", escriuen els autors de l'estudi.

El magatzem familiar i el beisbol

L'experiment també explora un aspecte del que es coneix com "memòria Transact", és a dir, que una persona recorri a la seva família, amics o companys de treball com a material de referència per emmagatzemar informació que en un futur pot servir a l'usuari.

La doctora Sparrow ho explica amb l'exemple del beisbol i el seu marit. "M'encanta mirar el beisbol, però sé que el meu marit ho sap tot sobre aquest esport, així que quan vull saber alguna cosa l'hi pregunto, i no em molesto a recordar-ho".

Sparrow conclou que internet s'ha convertit en el principal sistema d'emmagatzematge extern. "La memòria humana s'està adaptant a les noves tecnologies de la comunicació", conclou.
Anar al contingut