Ben Bernanke en la seva compareixença al Congrés nord-americà.
Ben Bernanke en una compareixença al Congrés nord-americà.
Washington

El president de la Reserva Federal pressiona republicans i demòcrates perquè pactin l'endeutament

Crisi econòmica i política als Estats Units. El president de la Reserva Federal, Ben Bernanke, se suma a la crida perquè republicans i demòcrates tanquin un acord que permeti als Estats Units endeutar-se encara més. El bloqueig de les negociacions aboca el país a la fallida, i la tensió política a Washington és màxima. Bernanke diu que, si no hi ha acord, la crisi europea del deute podria arribar també als Estats Units.

Actualitzat
Pressió de tots cantons perquè republicans i demòcrates obrin l'aixeta del deute a la Casa Blanca. El president Obama ha anunciat una compareixença pública per aquest divendres a la tarda i podria fer un ultimàtum a republicans i demòcrates perquè tanquin definitivament un acord que permeti als Estats Units endeutar-se encara més.

El president nord-americà, Barack Obama, confia que d'aquí 24 o 36 hores es podrà tancar un acord. Si no hi ha pacte -tenen temps fins al 2 d'agost-, l'administració americana entraria en fallida. Fins i tot el govern xinès, principal comprador de deute nord-amercà, ha demanat un acord urgent que faci desaparèixer la incertesa.

La darrera veu que ha demanat un acord en aquest sentit ha estat el president de la Reserva Federal nord-americana, Ben Bernanke. Des del Congrés dels EUA, Bernanke ha llançat un ultimàtum perquè demòcrates i republicans aparquin les diferències polítiques i electorals i pactin un acord per salvar l'economia del país. Diu que si no es fa, els Estats Units poden viure una crisi del deute com la que recorre Europa.

Les agències de qualificació vigilen

Els efectes d'una fallida tindrien conseqüències mundials. Les agències de qualificació ja amenacen de retallar la nota de solvència a la primera potència econòmica del món.

L'agència de qualificació Standard and Poors s'ha afegit a l'amenaça de Moody's i ha posat el deute nord-americà sota vigilància i amb perspectiva negativa. Diu que hi ha un 50% de possibilitats que, d'aquí 3 mesos, la rebaixi.
Anar al contingut