Washington

Lagarde demana als països europeus una ràpida resposta a la crisi

La directora gerent de l'FMI, la francesa Christine Lagarde, ha demanat als ministres europeus de Finances una ràpida aplicació de les mesures de resposta a la crisi del deute que amenaça d'estendre's per la zona euro. En un comunicat difós amb motiu de la declaració de l'Eurogrup d'aquest dilluns, Lagarde elogia, en nom de l'FMI, el compromís renovat dels governs de l'euro amb l'estabilitat financera de la zona. Paral·lelament al comunicat de Lagarde, l'FMI ha publicat un informe que ​​adverteix Alemanya per la seva excessiva dependència de les exportacions i li demana reformes.

Actualitzat
Christine Lagarde espera "que hi haurà una aplicació ràpida de les mesures importants esbossades en la declaració dels ministres", en al·lusió a les mesures addicionals que els europeus estudien per millorar la capacitat de frenar el risc de contagi i celebra el fet que els ministres hagin reconegut "la necessitat d'una resposta més àmplia i una política que miri més cap endavant en ajudar Grècia en els seus esforços per restaurar el creixement i la competitivitat".

L'FMI adverteix Alemanya per la seva excessiva dependència de les exportacions i li demana reformes

Al marge del comunicat de Lagarde, el Fons Monetari Internacionals ha advertit Alemanya per la seva excessiva dependència de les exportacions. Segons l'informe, el PIB alemany depèn en gran mesura del funcionament del comerç mundial, sense efectes a llarg termini en la seva demanda domèstica, una circumstància que limita la capacitat del país per continuar sent la locomotora de les economies dels seus socis.

La institució internacional explica que "un creixement més ràpid, al costat d'una demanda domèstica més forta, seria bo per al país, per a Europa i per al conjunt de l'economia mundial [...]. Però Alemanya actualment no és una locomotora econòmica a Europa".

Segons l'FMI, mentre les exportacions alemanyes registren un bon comportament, la demanda domèstica és menys pròspera i contribueix en menys mesura a estimular el creixement dels seus socis europeus. "Aquesta situació ha de canviar perquè Alemanya sigui capaç d'estirar de la resta d'Europa [...] fins llavors, l'impacte del seu creixement serà limitat en les economies vinculades a la seva a través de la cadena de subministraments, incloent els seus socis comercials i els nous països membres de la UE".

Tot i això, l'FMI ha confirmat la previsió de creixement del 3,2% per al PIB alemany el 2011, mentre que l'any que ve s'espera una expansió del 2%, mentre que la taxa d'atur continuarà reduint-se, fins al 6,3% aquest any i al 6,2% el que ve. Aquesta bona perspectiva pot quedar frenada perquè les perspectives de creixement a llarg termini són baixes (1,25% anual) i dependents de les exportacions.

Per aquesta raó, l'FMI recomana que Alemanya aprofiti l'oportunitat de l'actual escenari de bonança econòmica per emprendre les reformes necessàries, que l'entitat circumscriu a l'àmbit fiscal, educatiu i de la innovació. En concret, l'entitat dirigida per Christine Lagarde s'inclina per reformes fiscals que estimulin l'entrada o la participació en el mercat laboral de les dones, els grups socials amb menys ingressos, en comptes de proporcionar estímuls fiscals de manera generalitzada.
Anar al contingut