Madrid

L'ombra del BCE frena la caiguda de les borses i rebaixa la prima de risc espanyola

Després d'una jornada convulsa a les borses europees, finalment la sang no ha arribat al riu. Els principals índexs del vell continent s'han recuperat del fort càstig que havien rebut al matí. L'Ibex-35 només ha caigut un 0,69% i ha tancat en els 9.596,30 punts després de pèrdues de gairebé el 4% i haver tocat mínims del dia en 9.276,10 punts. Els rumors de compra de deute de països europeus per part del Banc Central Europeu han fet que la prima de risc d'Espanya es relaxés al tancament de la sessió fins a 315 punts bàsics, respecte dels 375,7 punts bàsics que ha arribat a assolir durant la jornada, el seu màxim diari des de la creació de l'euro.

Actualitzat
La reducció de la prima de risc s'ha produït perquè el rendiment dels títols espanyols a 10 anys ha caigut fins al 5,854%, davant del 6,030% marcat al tancament d'ahir, després d'haver assolit el màxim diari en el 6,233%. La rendibilitat dels bons alemanys amb venciment el 2021 ha experimentat el comportament contrari i ha avançat fins al 2,711% des del 2,671% d'ahir.

L'Ibex modera la davallada

El selectiu madrileny ha obert la sessió recollint de manera negativa el resultat de la reunió de la cúpula de la UE, en què els líders europeus no van arribar a cap consens sobre el rescat a Grècia. Això ha fet cedir l'Ibex-35 més d'un 3% i ha disparat la prima de risc espanyola fins als 380 punts.

A mig matí s'ha començat a filtrar una suposada compra de deute sobirà dels països perifèrics per part del Banc Central Europeu, cosa que ha calmat els ànims dels inversors i ha contingut la caiguda dels títols espanyols, a l'espera de la probable reunió de l'eurogrup convocada per Van Rompuy amb caràcter d'urgència per aquest divendres.
 
Aquesta tendència a la calma ha permès que el tancament no hagi estat dramàtic. Els bancs -BBVA (+0,72%), Banc Popular (+0,51%), FCC (+0,35%) i Banco Santander (+0,22%)- han tornat al camí dels guanys, mentre que alguns dels "pesos pesants" del parquet madrileny han tancat amb pèrdues: Telefónica (-0,82%), Iberdrola (-0,68%) i Repsol (-0,41%).
 
Els parquets europeus han evolucionat d'una manera similar

A la resta de principals places europees s'ha viscut una situació semblant a la del parquet de la borsa de Madrid, amb forts descensos a l'inici de la jornada que s'han contingut al llarg de la sessió. Així, Milà (-1,2%), que va viure ahir una jornada negra amb la seva prima de risc aconseguint el seu sostre històric, Londres (-0,9%), París (-0,9%) i Frankfurt (-0, 8%) han vist baixar la seva cotització de manera més suau que en els últims dies.

L'euro es recupera lleument

Al mercat de divises, l'euro ha recuperat lleument posicions respecte al dòlar i al final de la sessió el canvi entre les dues monedes ha quedat establert en 1,3992 dòlars.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut