Barcelona

La factura de l'aigua s'apujarà per frenar el dèficit que té l'Agència Catalana de l'Aigua

L'aigua serà més cara. Els pressupostos de la Generalitat per aquest 2011, que s'aprovaran aquest mes, recolliran una pujada de la factura de l'aigua. L'increment, que per a una família mitjana suposarà un cost d'uns tres euros més trimestrals, es deu a la pujada del cànon de l'aigua, l'impost que cobra la Generalitat per reduir el dèficit econòmic que acumula l'Agència Catalana de l'Aigua.

Actualitzat
Convergència i Unió i el Partit Popular han acordat apujar el cànon de l'aigua prop d'un 10%. L'increment d'aquest impost, que suposa un terç de la factura i serveix per finançar l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), suposarà, de mitjana, un cost de tres euros més en la factura trimestral de les famílies.

Així, en una llar on es consumeix una mitjana de 10 metres cúbics d'aigua al mes, 30 al trimestre, aquest increment suposaria passar de pagar els 12,96 euros actuals a 14,19, és a dir, 1,23 euros més.

Aquestes xifres són les que marquen el consum de la majoria de la població, que formen part també del denominat tram social i que, per tant, paguen un preu més econòmic. Amb aquest acord, el consum màxim d'aquest tram es reduirà a 9 metres cúbics al mes, i tot el que passi d'aquest límit ja formarà part del segon tram, que és més car.

Per tant, en el cas d'una família que consumeix 30 metres cúbics al trimestre, n'hi haurà 27 que es cobraran a 0,43 cèntims, però, a partir d'aquí, els següents ja es pagaran a més del doble. Un increment que suposarà 2,80 euros més en la factura trimestral.

Segons el govern de la Generalitat, aquest cost addicional servirà per continuar mantenint les depuradores, les potabilitzadores i la resta d'infraestructures necessàries per garantir el subministrament de l'aigua, i per començar a cobrir el forat econòmic que arrossega l'Agència Catalana de l'Aigua, i que és de més de 2.000 milions d'euros.

L'any passat, l'ACA va recaptar 340 milions d'euros amb aquest cànon, però tot i així no va poder cobrir ni la despesa ordinària de l'agència.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut