Madrid

Rubalcaba és proclamat candidat del PSOE i assegura que no prometrà res que no pugui complir

Tret de sortida a la cursa electoral per a Alfredo Pérez Rubalcaba. El polític socialista ha estat proclamat oficialment com a candidat del PSOE a les pròximes eleccions generals. El Comitè Federal del partit ha ratificat la seva candidatura a porta tancada. Després Rubalcaba ha fet el primer discurs com a candidat, que inclou un gir a l'esquerra. Vol que els bancs obrin l'aixeta del crèdit i que donin part dels beneficis per crear ocupació. Aposta per recuperar l'impost sobre el patrimoni i ofereix una reforma electoral. Assegura que no prometrà res que no pugui complir.

Actualitzat
El PSOE estrena una nova etapa amb Alfredo Pérez Rubalcaba. El Comitè Federal del partit s'ha reunit i ha ratificat a porta tancada el nomenament de l'encara ministre de l'Interior com a candidat a la presidència del govern espanyol. Els 246 membres del comitè socialista han estat puntuals al Palau de Congressos de Madrid i han complert amb el tràmit. Poc després, a les dotze del migdia, el candidat s'ha presentat en societat. Un vídeo amb un recull de paraules que comencen amb "r" ha donat el tret de sortida a la cursa electoral.

"No prometrem allò que no puguem complir"

Després del vídeo, Rubalcaba ha començat la seva intervenció davant un auditori amb una capacitat per a 1.200 places, ocupat per la plana major del PSOE i de les seves federacions, el govern en ple, parlamentaris i més de mig centenar de familiars i amics de Pérez Rubalcaba. 

En el discurs, el candidat s'ha estrenat amb humor, assegurant fins i tot que entre les "r" que defineixen el seu caràcter hi falta la de "reialmadridista". Després de les bromes, el flamant candidat ha donat les gràcies als seus companys de partit per haver-lo escollit. Rubalcaba reconeix que no es veia en la cursa a La Moncloa, però ara diu que està convençut que pot ser "útil" per a Espanya en un moment difícil.

Rubalcaba ha instat els socialistes a ser "ambiciosos" i "realistes" i ha garantit que mai prometrà alguna cosa que no pugui complir. El candidat ha recordat que l'actual situació exigeix ​​grans compromisos i s'ha mostrat disposat a treballar per al país des d'un partit al qual es va afiliar per lluitar per "la llibertat i la democràcia". Rubalcaba no ha oblidat la seva participació als governs de Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero, de la qual s'ha mostrat orgullós. El candidat fins i tot ha arrencat una ovació per a l'actual president del govern espanyol.

"Arriba l'hora que els bancs donin part dels beneficis per crear ocupació"

El gruix del discurs ha estat dedicat als eixos de la seva campanya, en quatre apartats: ocupació, sanejament econòmic i competitivitat, igualtat d'oportunitats i millora democràtica.

El ja candidat del PSOE s'ha compromès a buscar "una via ràpida per crear ocupació". Garanteix que "hi haurà diners" perquè "aviat" serà el moment de demanar a les caixes i els bancs que "donin part dels beneficis per crear ocupació". Rubalcaba rebla el clau: "Els bancs i caixes poden, i els joves no poden esperar."

Rubalcaba assenyala a les energies renovables i a l'atenció a la dependència com els treballs del futur. Afirma que són els sectors que han d'absorbir els treballadors expulsats del sector de la construcció per la bombolla immobiliària. Rubalcaba, a més, s'ha compromès a "trencar-se el pit pels emprenedors".

El candidat també ha parlat de política econòmica internacional. Aposta per acabar amb els paradisos fiscals, on diu que s'acumulen els diners bruts del narcotràfic i la corrupció. De cara a Europa, advoga per complir el Pacte de l'Euro i limitar la despesa amb una afirmació contundent: "No podem deixar que el dèficit ens torni a escanyar, no és veritat que el dèficit sigui progressista. No caurem en els mateixos errors." En aquest sentit, la política de Rubalcaba no es vol limitar a retallar sinó que també vol recuperar impostos com el de patrimoni, tot i que assegura que no afectarà les classes mitjanes.

En el camp de l'educació, Rubalcaba s'ha compromès a no modificar la legislació actual. Diu que és una iniciativa "innovadora" perquè, en realitat, el que li cal a l'educació són "més recursos i educadors motivats". Això sí, el candidat socialista aposta per un sistema similar al MIR de la medicina per formar els nous professors.

Rubalcaba s'ha desfet en elogis cap al sistema de salut espanyol. Diu que farà bandera de la sanitat, que "no farà res que el debiliti" i que no tolerarà que la privatitzin. Ha bandejat la idea del copagament, tot i que creu que es pot ser més eficient en la manera de gestionar la despesa. En posa com a exemple la inversió en farmàcia, que diu que es pot reduir.

El candidat aposta per acabar amb la corrupció amb un control previ estatal sobre plans urbanístics. Avisa que no es tracta de restar competències a les autonomies, sinó de fer controls més eficaços.

Pel que fa a la igualtat d'oportunitats, Rubalcaba ha apostat per seguir avançant com ha fet el govern socialista en la igualtat de la dona, especialment en el camp del sou.

El dirigent socialista també ha recollit les protestes dels anomenats indignats en l'apartat de millora democràtica. Assegura que entén que cal fer canvis en la política i es fixa en el model alemany a l'hora de modificar el model de representativitat política espanyola. Diu que està disposat a pactar una reforma de la llei electoral.

Rubalcaba ha escenificat amb les seves paraules un gir a l'esquerra del PSOE i ha clos el seu discurs assegurant que no hi ha res perdut i demanant als seus companys de partit que surtin a difondre el discurs socialista i a guanyar les eleccions.

"Rubalcaba, escoltar, fer, explicar"

El candidat socialista ja té lema: "Rubalcaba, escoltar, fer, explicar." En el cartell no hi apareixen ni el logo ni les sigles del PSOE. També s'ha sabut que la campanya estarà molt encarada a les xarxes socials. Rubalcaba ha estrenat el seu Twitter de candidat. La primera piulada va ser aquesta: "Hola, aquest és el Twitter de l'equip electoral de Rubalcaba."

Deixa els càrrecs a l'executiu

Hores abans de la proclamació, Rubalcaba ha anunciat que deixarà de manera immediata els seus càrrecs al govern com a vicepresident, ministre de l'Interior i portaveu. Rubalcaba té clar que ha arribat el moment de prendre aquesta decisió perquè considera que podria arribar a ser difícil compaginar aquestes carteres amb la condició de candidat. Encara no s'ha anunciat ni qui el rellevarà.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut