Barcelona

Milers de persones reclamen la independència pels carrers de Barcelona en el primer aniversari del 10-J

Aquest dissabte a la tarda, Barcelona ha bullit de sentiment independentista. A les sis una marxa sobiranista ha sortit de la plaça Urquinaona per recórrer els carrers del centre de la capital catalana en el primer aniversari de la manifestació multitudinària del 10-J, en què més d'un milió de persones van sortir al carrer per rebutjar la sentència del Tribunal Constitucional que retallava l'Estatut. Aquest dissabte milers de persones -més de 30.000 segons els organitzadors, 13.000 per la Guàrdia Urbana-, han reviscut aquell esperit per tornar reclamar la sobirania plena de Catalunya. Al final, els organitzadors han lamentat que els polítics no hagin sabut escoltar el crit que la societat civil va fer el 10-J.

Actualitzat
A un quart de vuit del vespre, quan la capçalera de la comitiva ha arribat al punt final de trajecte, al passeig de Sant Joan, encara hi havia gent que no havia pogut començar a caminar. Per aquest motiu, els convocants han calculat que més de 30.000 persones han sortit al carrer a reivindicar el dret a decidir, una xifra que s'ha vist rebaixada pel recompte de 13.000 manifestants que ha fet la Guàrdia Urbana.

La manifestació, que ha estat convocada per més de 150 entitats, ha comptat amb la participació d'una multitud de persones de totes les edats que al llarg del trajecte han estat corejant lemes i consignes a favor de l'autogovern i la independència de Catalunya.

La protesta ha commemorat el primer aniversari d'una manifestació multitudinària, el 10 de juliol de l'any passat, quan més d'un milió de persones van col·lapsar el centre de Barcelona per protestar contra la sentència del Tribunal Constitucional que retallava l'Estatut.

La marxa d'aquest 9-J s'ha fet sota el lema "Pel nostre futur: independència!" i ha comptat amb la presència dels republicans Joan Tardà, Jordi Portabella o el candidat a la presidència d'Esquerra Oriol Junqueras. No obstant això, també hi havia un bon nombre de simpatitzants d'altres formacions independentistes com Solidaritat Catalana per la Independència o Reagrupament.

La protesta i el seu ressò es poden seguir a internet a través de Twitter, amb l'etiqueta #9juliol, o al blog de la manifestació.

"Els polítics no han sabut escoltar les demandes de la societat civil"


Al final de la marxa, els organitzadors han lamentat que els polítics no hagin sabut gestionar la resposta massiva de la manifestació de l'any passat. En aquest sentit, Carme Teixidor, de l'entitat organitzadora Ara o Mai, ha lamentat que després d'aquest període el país ''continua igual o pitjor'' perquè la classe política catalana "pacta amb partits espanyolistes''. Amb tot, Teixidó ha destacat que si en la manifestació de l'any passat l'èxit va ser numèric, enguany ha estat una mostra que ''la gent va aprendre a cridar independència''.

Des d'Esquerra, Jordi Portabella ha donat arguments als crítics amb la marxa d'aquest dissabte assenyalant que són dues manifestacions diferents. L'any passat es protestava contra ''la sentència que havia trinxat un estatut'' mentre que enguany, una manifestació és "molt més clara conceptualment'' ja que ofereix una sortida a la ciutadania i reclama els mateixos drets i deures que la resta de ciutadans de l'Estat.

Finalment, el secretari general de SI, Uriel Bertran, ha dit que, segons el seu parer, "el poble va en una bona direcció" i ha assegurat que el 10-J "continua i continuarà fins que al Parlament de Catalunya hi hagi una majoria política que pugui declarar la independència".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut