Madrid

El jutge sospita que hi va haver manipulació a les eleccions de la SGAE

La resolució judicial del "cas SGAE" ha posat al descobert els detalls de la suposada trama de corrupció. José Luis Rodríguez Neri en controlava la trama, però, segons el jutge, el president de l'entitat, Teddy Bautista, ho hauria autoritzat, consentit i impulsat. A més, tant la parella, com família directa i amics de Neri també haurien participat en el presumpte frau. La resolució parla d'ús il·lícit de targetes de crèdit i, fins i tot, de manipulació de les eleccions de la SGAE.

Actualitzat
La resolució judicial del "cas SGAE" ha posat al descobert els detalls de la suposada trama de corrupció. José Neri controlava la trama, però, segons el jutge, el president Eduardo "Teddy" Bautista ho hauria autoritzat, consentit i impulsat. I, a més, la parella, família directa i amics de Neri haurien participat també del presumpte frau. La resolució parla d'ús suposadament il·lícit de targetes de crèdit i, fins i tot, de manipulació de les eleccions de la SGAE.

Van ser hores de declaració a l'Audiència Nacional. Finalment, a última hora de la nit, sortia el jutge, Pablo Ruz, després de decretar presó sota fiança de 300.000 euros per a José Luis Rodríguez Neri, el presumpte cervell de la trama. Al cap de poca estona sortien la dona i la cunyada de Neri, amb llibertat sense fiança.

En la resolució judicial s'assenyala José Luis Rodríguez Neri com a epicentre de la trama empresarial. És el director general i conseller delegat de la Societat Digital d'Autors i Editors. També té càrrecs a Portal Latino i a l'empresa Microgénesis.

Segons el text, aprofitant la seva posició preeminent, s'hauria beneficiat en exclusiva de diversos contractes amb algunes entitats de la SGAE. S'hi parla d'una una constel·lació de 12 empreses parasitàries que s'utilitzaven per desviar fons, amb tot de familiars implicats.

Sou milionari i familiars afavortis

L'entramat construït per Neri, podria ser que amb el vist-i-plau del president de la SGAE, Teddy Bautista, utilitzava suposats serveis de consultoria per desviar desenes de milions d'euros d'una societat a l'altra.

Una d'aquestes empreses únicament serviria perquè Neri cobrés un sobresou que, en els últims 7 anys, superaria el milió dos-cents mil euros.

Però no només se n'hauria beneficiat Neri, també el seu entorn familiar: la seva filla, la seva companya sentimental, la germana de la companya i la germana de Neri.

El text del jutge també assenyala la mà dreta de Neri, Rafael Ramos, i la seva companya, com a part de la trama empresarial.

Més endavant es refereix a la possible implicació de Teddy Bautista. Segons diu el jutge, hauria tingut prou coneixement de la trama en diverses assemblees de la SGAE el 2007. Diu que va autoritzar, consentir i fins i tot impulsar la trama empresarial parasitària. També el director general de la SGAE, Enrique Loras, i Ricardo Azcoaga, el director financer.

Eleccions sense imparcialitat

Sorprenentment, el text judicial també parla de les eleccions a la junta directiva de la SGAE. Com a membre de la comissió electoral, Neri hauria vulnerat la imparcialitat del procés.

Segons la investigació, les eleccions de dijous passat estaven preparades per deixar fora de joc el sector més crític

A més, Neri preparava una fusió de la SDAE per amagar aquest entramat. Volia fer-ho a partir d'agost, aprofitant les vacances d'estiu i que el govern espanyol estaria ocupat amb la qüestió de convocar o no eleccions generals.

El document de la investigació fa notar que Neri i la seva dona titllen d'idiotes els responsables del Ministeri de Cultura perquè no s'han adonat de tota la jugada, com consta en una telefonada intervinguda per ordre judicial.

VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut