Madrid

El Tribunal de Comptes espanyol investiga les presumptes irregularitats de l'ACA en el transvasament del Segre

El Tribunal de Comptes espanyol investiga les presumptes irregularitats comeses per l'Agència Catalana de l'Aigua en la planificació del transvasament del Segre per pal·liar la sequera que va afectar Catalunya al 2007 i al 2008. La Generalitat va detectar que havien encarregat obres a dit i sense esperar el vistiplau de l'administració central, que finalment va denegar l'autorització per tirar endavant l'obra. Segons ha sabut Catalunya Ràdio, el Tribunal ha demanat a la Generalitat la traducció al castellà de tota la documentació del cas. En canvi, a Catalunya la fiscalia ha arxivat el cas.

Actualitzat
Els fets es remunten els anys 2007 i 2008, quan l'Agència Catalana de l'Aigua va planificar el transvasament d'aigua del riu Segre al Llobregat per fer front a la sequera. Segons un informe de la Generalitat, l'ACA va encarregar l'obra a dit a diverses empreses sense esperar a tenir el vistiplau de l'administració central, imprescindible per fer el transvasament.

El Ministeri de Medi Ambient va denegar l'autorització, però les empreses ja havien fet feines preparatòries i havien comprat material per valor superior als 24 milions d'euros, sense la documentació contractual corresponent. Bona part d'aquest material, sobretot les canonades, no es va fer servir mai i està escampat per diversos emplaçaments del país.

La Fiscalia de Barcelona també ha investigat el cas, i en la seva resolució constata greus irregularitats en la contractació de les obres, però arxiva el cas perquè no aprecia infracció penal per part de l'ens. Les irregularitats les va detectar la intervenció General de la Generalitat, que ho va posar en coneixement de la fiscalia i la Sindicatura de Comptes.
Anar al contingut