Zapatero i Rajoy, durant la primera jornada del Debat de Política General. (Foto: EFE)
Zapatero i Rajoy, durant la primera jornada del Debat de Política General. (Foto: EFE)
Congrés dels Diputats

Socialistes i populars tornen a rebutjar l'oficialitat del català a Europa

Els grups del PSOE i el PP han impedit aquest dijous l'aprovació de propostes de resolució que instaven el govern espanyol a aprofitar el canvi de reglament lingüístic derivat de l'adhesió de Croàcia a la UE per reclamar l'oficialitat del català. El text rebutjat recollia la petició que els eurodiputats catalans Ramon Tremosa (CiU), Maria Badia (PSC), Oriol Junqueras (ERC) i Raül Romeva (ICV) van enviar a La Moncloa fa uns dies.

Actualitzat
En el text que els quatre eurodiputats catalans van impulsar, es defensa que l'adhesió de Croàcia és una oportunitat d'or que obre vies al català i sosté a més que la mesura no tindria cost per a les institucions europees perquè la majoria dels traductors espanyols a la cambra europea són catalanoparlants.

Malgrat que el text estava signat per l'eurodiputada Maria Badia, els socialistes catalans han votat conjuntament amb el PSOE en aquesta resolució. El text de CiU reclamava al govern espanyol que "aprofités les reformes normatives que es duran a terme al Tractat de la UE i al Reglament amb motiu de l'adhesió de Croàcia a la UE per aconseguir que el català disposi de l'estatus de llengua oficial de les institucions de la Unió". ERC i ICV també ha inclòs aquest tema en les seves propostes.

Els socialistes catalans han presentat una esmena al text que ha estat rebutjada per tèbia per la federació nacionalista. En concret, proposaven que la resolució instés el govern espanyol a aprofitar les reformes per "aconseguir que les llengües cooficials disposin d'un major reconeixement de les institucions de la UE" i per "facilitar que els ciutadans espanyols puguin relacionar-se amb aquestes institucions en qualsevol d'aquestes llengües cooficials".

Junqueras: "Més motius per a la independència"

Les reaccions a la votació no han trigat gens a arribar. L'eurodiputat Oriol Junqueras ha assegurat que aquesta negativa demostra "el menyspreu, menysteniment i poca consideració envers la nostra realitat lingüística i cultural" i que, d'aquesta manera, "Catalunya tindrà més motius encara per procurar la seva independència i constituir-se en Estat propi". Per la seva banda, el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha lamentat que el PSC no hagi estat capaç de votar al Congrés el mateix que "diu i accepta" a Catalunya o Europa respecte al català.
Anar al contingut