Madrid

Rajoy diu que el govern ha sembrat la discòrdia i la incertesa i posa el Pacte del Tinell com a exemple de sectarisme

El president del PP, Mariano Rajoy, ha iniciat la seva intervenció en el Debat de Política General anunciant que el seu partit només donarà suport al govern per iniciar converses amb ETA si es tracta que el grup terrorista abandoni les armes, es dissolgui i demani perdó a les víctimes. En aquest sentit ha afegit que no acceptaran que "es pagui preu polític a ETA, als seus còmplices o als que hi donen suport". El dirigent popular també ha lamentat que José Luis Rodríguez Zapatero anunciés l'inici del diàleg amb ETA en un acte del PSOE a Barakaldo. Zaptero l'ha replicat punt per punt i li ha demanat que estengui la mà al govern

Actualitzat

Si d'alguna cosa estava segur Zapatero és que el seu principal rival polític parlaria d'ETA. El PP ho havia anunciat en la prèvia del debat i el president estava preparat per abordar el tema. Tant és així que en la intervenció inicial, abans del torn de Rajoy, ja ha avançat que esperava afrontar el procés de pau amb el màxim diàleg amb totes les forces, i especialment amb el PP. De fet, l'actitud dialogant popular és una de les mancances que Zapatero ha retret al cap de l'oposició, i per això els ha demanat que canviïn l'estratègia.

El lligam entre immigració i inseguretat

El portaveu del PP, al seu torn, ha destacat també el problema de la immigració com el que més preocupa els espanyols. Ha criticat que el govern ha començat a prendre mesures massa tard i que va fer un procés de regularització que ha tingut un "efecte crida". En la rèplica, Zapatero ha destacat que la política del govern és efectiva i que estan arribant menys immigrants que en l'època del PP i que també se n'estan repatriant més i amb més celeritat. Rajoy ha lligat el tema de la immigració amb la inseguretat que al seu parer pateixen els espanyols. Rajoy ha afirmat que el nombre de delictes ha crescut, així com la delinqüència "importada". Zapatero ha recordat que Madrid, governada pel PP, és la "torre de Babel de la delinqüència", i ha insistit que el govern treballa per acabar amb la inseguretat, i diu que "és fals" que hagi augmentat la delinqüència.

Després, Rajoy ha entrat en el que considera moll de l'os del debat: la dissolució de l'Estat per les reformes dels estatuts. Zapatero, ha dit, està "desguassant" la Constitució "dissimuladament", i no explica res. Segons el president del PP, Zapatero té el dret de reformar l'Estat, però no com ell vulgui. Segons Rajoy, Espanya no és una nació de nacions, "és una nació de ciutadans, és a dir, de voluntats individuals", ha subratllat.

En aquest sentit, Zapatero l'ha respost amb un episodi que considera prou il·lustratiu: ha dit que el PPC ha apostat per pactar amb CiU un futur govern de Catalunya al temps que crítica l'Estatut. El president espanyol s'ha preguntat com els populars poden pensar a aliar-se amb un partit que ha treballat per l'Estatut que se sotmetrà a referèndum i que demana obertament el "sí", mentre els conservadors rebutgen el text. El president ha fet una ferma defensa de l'Estatut i ha demanat al PP que rectifiqui abans d'abonar-se a les tesis del nou Estatut, cosa que ha augurat el president espanyol.

Rajoy ha manifestat que després del 1978 es van establir les regles basant-se en el consens, i que això no agrada a Zapatero. Ara, ha dit, hi ha catalans i anticatalans, bascos i antibascos, andalusos i antiandalusos.El dirigent popular s'ha referit al Pacte del Tinell com un exemple de sectarisme, perquè va acordar no governar amb el PP. Zapatero, ha dit, ha "sembrat la discòrdia entre tots els espanyols". Per Rajoy, hi ha tensions que no existien abans que el seu gabinet arribés al poder. La resposta de Zapatero s'ha justificat en el sentit integrador del seu govern.

Rajoy ha conclòs el seu torn dient que Zapatero sembra la discòrdia i ha dissolt la certesa. Ha afirmat que el govern no sap governar, "desgoverna" i ha pronosticat que "duraran poc". Rajoy, ja en el torn de contrarèplica, ha insistit que el govern actual improvisa tant en política interna com també externa. Justament sobre política exterior, el president espanyol ha contrarestat les crítiques de Rajoy destacant-li que mentre George Bush i Tony Blair han entonat el mea culpa en la gestió de la guerra a l'Iraq, encara és hora que els responsables del govern del PP n'assumeixin responsabilitats. Zapatero ha recordat que en l'últim any tots els caps d'estat de la UE han visitat l'estat.

Anar al contingut