Barcelona

El 43% dels catalans votarien a favor de la independència, segons l'últim Baròmetre del CEO

Si ara es fes un referèndum sobre la independència, la majoria de catalans hi votarien a favor, segons l'últim Baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió. En concret, el 43% hi estaria a favor, en contra el 28% i el 23% s'abstindria. Els favorables del "sí" ho justifiquen sobretot per raons econòmiques, per un sentiment d'incomprensió, i perquè creuen que Catalunya aniria millor. I els partidaris del "no" esgrimeixen, sobretot, la conservació de la unitat d'Espanya, el sentiment identitari i el fet que troben que la independència és inviable. El CEO també indica que la majoria és favorable que Catalunya recapti i gestioni els seus impostos. En aquest cas, hi estan totalment a favor el 50% dels enquestats.

Actualitzat
"Votaria a favor de la independència?". Per primera vegada, un estudi de la Generalitat pregunta als ciutadans a través d'una enquesta què votarien en un hipotètic referèndum sobiranista. I aquests són els resultats: prop del 43% dels enquestats (42,9%) diria "sí" a la independència, el 28,2% hi dirien "no", i el 23,3% s'abstindrien, mentre que el 4,4% no té clar el sentit del seu vot. Curiosament, però, segons l'enquesta, només el 25% -és a dir, un de cada quatre catalans- creu que Catalunya hauria de ser un estat independent.

L'enquesta també indaga sobre les raons que porten uns i altres a votar a favor o en contra de la independència. La majoria dels que es mostren favorables ho fan per raons econòmiques, mentre que "preservar la unitat d'Espanya" és el principal argument dels que s'hi posicionen en contra. Un de cada tres enquestats assenyala el desig d'autogestió financera com a principal raó per separar-se d'Espanya. A una certa distància se situa el sentiment identitari. Tot just un 11% l'apunta com a motiu de pes per a la segregació.

El director del CEO no es descarta que en cas de referèndum el "no" pugés sensiblement. Sobretot si es té en compte que els motius per abstenir-se d'una bona part dels enquestats coincideixen amb els dels que votarien contra la independència.

L'estudi també pregunta sobre el concert econòmic que proposa Artur Mas: el 75,5% l'aprova i el suspenen els votants de PP i Ciutadans.

El Baròmetre el va fer el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) a partir d'una enquesta facilitada a 2.500 persones entre el 2 i el 17 de juny, amb un nivell de confiança del 95% i un marge d'error de més/menys el 2,5%.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut