La mesura d'elevar als 67 anys l'edat de jubilació va provocar nombroses protestes.
La mesura d'elevar als 67 anys l'edat de jubilació va provocar nombroses protestes.
Madrid

El govern espanyol salva la reforma de les pensions amb l'únic suport de CiU

El govern espanyol ha aconseguit tirar endavant la reforma de les pensions amb l'únic suport de Convergència i Unió. Aquesta reforma endarrereix l'edat de jubilació fins als 67 anys i millora les prestacions de viudetat i orfandat. A més, el període del servei militar o de la prestació substitutòria comptarà com a cotitzat, i els treballadors de la llar tindran els mateixos drets que la resta de treballadors en incorporar-se al règim general de la Seguretat Social. Dins del paquet de millores, que ara ha de passar la tramitació al Senat, també s'inclou la petició de Convergència i Unió de traspassar a la Generalitat els grans hospitals de la Seguretat Social a Catalunya.

Actualitzat
La Comissió de Treball i Immigració del Congrés dels Diputats ha aprovat el projecte de llei de reforma de les pensions amb els vots a favor de PSOE i CiU i l'abstenció del PNB. El PP, ERC, IU, ICV i el BNG hi han votat en contra.

El text incorpora més de mig centenar d'esmenes pactades principalment entre el PSOE i CiU, la majoria en el tràmit anterior de ponència. Les dues formacions sumen majoria absoluta al Congrés, però la situació és diferent al Senat, on s'ha de fer ara la tramitació. A la cambra alta, els vots de les formacions que s'hi han oposat al Congrés són la majoria.

Jubilació als 67 anys

El projecte inclou millores per a les prestacions de viduïtat -amb un increment de la base reguladora de la pensió del 52% al 60%- i orfandat i beneficis en les cotitzacions per cura de fills menors. El punt més polèmic és l'endarreriment de l'edat legal de jubilació als 67 anys. Tot i això, podran jubilar-se als 65 anys aquelles persones que en tinguin un mínim de 38 i mig cotitzats. A més, s'allarga el període de còmput per calcular la pensió de 15 a 25 anys.

També preveu que els treballadors de la llar s'incorporin des de l'1 de gener de 2012 al règim general de la Seguretat Social i tinguin així les mateixes prestacions que la resta de treballadors. Hi haurà un termini natural de sis mesos d'adaptació.

La reforma també preveu que les empreses de més 500 treballadors que obtinguin beneficis i que comencin o hagin començat a partir del 27 d'abril del 2011 un expedient de regulació d'ocupació (ERO) assumeixin el pagament de l'atur de les persones que es quedin sense feina.

El govern es compromet també a aprovar en un any el desenvolupament reglamentari de regulació de les hipoteques inverses i l'assegurança de dependència i per la qual s'estableix determinada norma tributària, pendent des de la reforma de la llei hipotecària del 2007.
Anar al contingut