Madrid

Els treballadors de la llar cotitzaran dins el règim general de la Seguretat Social

El govern espanyol i els sindicats han arribat a un acord perquè els treballadors de la llar s'incorporin al règim general de la Seguretat Social i tinguin així les mateixes prestacions que la resta de treballadors. El pacte s'ha introduït via esmena a la reforma de les pensions, que ha estat aprovada aquest dilluns per la Comissió de Treball i Immigració del Congrés dels Diputats. Aquest projecte preveu entre d'altres elevar l'edat legal de jubilació als 67 anys i que el període per calcular la pensió passi dels 15 als 25 anys.

Actualitzat
Assalariats i autònoms

La reforma de les pensions suposa un pas més cap a la unificació de règims, que quedarien dividits en dos grans grups: assalariats i autònoms. Un dels punts que va en aquest sentit és el que fa referència als treballadors de la llar.

Segons l'esmena acordada entre l'executiu espanyol i els sindicats, els treballadors de la llar s'incorporarien al règim general i desapareixeria així el règim actual en què cotitzen: el règim especial de les treballadores de la llar.

Amb aquests canvis, aquest col·lectiu tindrà protecció des de la primera hora de treball, ja que ningú quedarà exempt de donar-se d'alta a la Seguretat Social. A banda, l'Estat reconeixerà a aquests treballadors la mateixa prestació per incapacitat temporal que la resta. Així, del quart al novè dia pagarà la baixa qui contracti i a partir del novè dia ho farà la Seguretat Social. D'aquesta manera es posa fi a la desprotecció de gairebé un mes que patien aquests treballadors en cas de malaltia o accident.

La cotització estarà dividida en 15 trams en funció del sou. S'aconsegueix així una cotització més pròxima a les hores realment treballades, que s'hauran d'especificar al contracte. Actualment, es calcula que només 300.000 dels 700.000 treballadors de la llar que hi ha a tot l'Estat cotitzen a la Seguretat Social.

La data en què s'ha de produir està encara per determinar, però s'espera que es dugui a terme amb un calendari progressiu a partir del 2012 i fins al 2019.

Aquestes reformes estan dins d'un text que recull també la normativa segons la qual una empresa amb beneficis s'ha de fer càrrec dels dos anys d'atur dels treballadors afectats per un expedient de regulació d'ocupació.

Primer tràmit parlamentari per a la jubilació als 67 anys

Els canvis en la cotització per als treballadors de la llar s'han introduït a través d'una esmena en la reforma de les pensions, que ha estat aprovada aquest dilluns per la Comissió de Treball i Immigració del Congrés dels Diputats. El projecte inclou millores per a les prestacions de viduïtat i orfandat i beneficis en les cotitzacions per cura de fills menors. El punt més polèmic és l'endarreriment de l'edat legal de jubilació als 67 anys.
Anar al contingut