Madrid / Sant Sebastià

El govern espanyol insta Bildu a complir la llei després que s'ha retirat la foto del rei del saló de plens de Sant Sebastià

Fa uns anys va esclatar l'anomenada guerra de les banderes, perquè la bandera espanyola no onejava a nombrosos ajuntaments bascos, davant el disgust de moltes veus polítiques i tribunes mediàtiques espanyoles. Ara, amb l'arribada de Bildu, sembla plantejar-se un nou pols a costa dels símbols de l'Estat. La retirada del retrat del rei Joan Carles de l'ajuntament de Sant Sebastià sembla que només n'és un primer pas. El govern espanyol insta Bildu a complir la llei mentre Martín Garitano, president de la Diputació de Guipúscoa, afirma a TV3 que Bildu compleix la llei i aposta per refusar activament la violència.

Actualitzat
La decisió de l'alcalde de Sant Sebastià, Juan Karlos Izagirre, de retirar el retrat del rei que presidia la sala de plens de l'ajuntament quan ara fa tot just quinze dies va prendre possessió del càrrec ha provocat la immediata resposta de govern espanyol i del primer partit de l'oposició.

Des del govern, s'ha instat Izagirre a complir la llei, concretament el reglament d'organització i règim jurídic de les entitats locals, que diu que hi haurà una efígie del rei en un lloc preferent del saló de sessions. Mentrestant, des del PP, es demana a l'executiu que faci un pas més i que continuï recopilant proves que facin possible que Bildu deixi de ser a les institucions.

El portaveu de Bildu, Pello Urizar, ha criticat que es busqui la crispació en un fet que, assegura, potser no és legal, però que sí que és normal en molt ajuntaments bascos.

Pello Urizar també ha dit que caldria que anés disminuint la presència de policies i militars al País Basc, i que posarà damunt la taula, sense alarmismes ni radicalismes, la possibilitat d'eliminar les aportacions basques al sosteniment de les forces armades, de les forces de seguretat i de la Casa del Rei.

El nou president de la Diputació Foral de Guipúscoa, Martín Garitano, el més alt representant institucional que ha tingut mai l'esquerra abertzale, afirma que la decisió de l'alcalde de Sant Sebastià és comprensible perquè, segons diu, la majoria dels bascos no se senten representats pel rei.

En una entrevista a TV3, Garitano assegura que Bildu respecta estrictament la llei i que rebutja activament la violència amb objectius polítics, en un procés de pau, diu, que no té marxa enrere.

També es mostra a favor d'impulsar consultes sobre l'autodeterminació i de l'alliberament dels presos bascos, entre ells el dirigent abertzale Arnaldo Otegi.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut