Imatge d'arxiu de diverses persones refrescant-se a les fonts del parc Juan Carlos I de Madrid sota un sol de justícia. (Foto: EFE)
Imatge d'arxiu de diverses persones refrescant-se a les fonts del parc Juan Carlos I de Madrid sota un sol de justícia. (Foto: EFE)
Barcelona

L'estiu comença amb calor i previsions a llarg termini contradictòries

Probablement l'època més esperada de l'any, l'estiu, ja és aquí. I ha arribat amb força. Primer cap de setmana de la nova estació i els termòmetres amenacen d'enfilar-se per sobre dels 40 graus en alguns punts del principat. Bons auguris pels propers mesos o val més que no ens fem il·lusions? Arriba aquell punt en què no ens podem esperar a veure què passa dia a dia i que volem saber, perquè diuen que això no ocupa espai, què ens depararà la meteorologia. Doncs bé, tenim opcions per a tots els gustos. Si fem un cop d'ull als pronòstics europeus serà un estiu més càlid i sec. Si fem cas als americans, en canvi, l'estació serà una mica més fresca i humida del que és habitual.

Actualitzat
Encertar-la en meteorologia no és fàcil i menys si parlem de llargs períodes de temps. Així que, abans de començar, ja avisem els navegants que res del que es dirà a continuació és garantia de res i que fins a finals d'estiu no podrem dir que aquest o aquell altre model l'encertava.

L'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA), el model americà, que havia previst amb encert un juny bastant plujós i més fresc de l'habitual, augura que els pròxims mesos no hem d'esperar res d'anormal.

Alerta, però, que les precipitacions al conjunt de l'Estat poden ser lleugerament superiors a la mitjana. A Catalunya, restringides a les comarques de la meitat nord. Pel que fa a temperatures, no s'esperen anomalies però al centre i la meitat sud pronostiquen que els termòmetres es quedaran un parell de graus per sota del normal.

I què en diu el Centre Europeu de Predicció a Mitjà Termini (ECMWF)? Doncs és més optimista que l'organisme americà. Parla de temperatures superiors a la mitjana en el conjunt de l'estat espanyol i més especialment al litoral mediterrani i la zona d'Andalusia. Pel que fa a precipitacions, les habituals.

El que si podem dir del cert és que aquest diumenge encara farà més calor i les màximes se situaran entre els 30 i els 37 graus.
Anar al contingut