Barcelona

La comissària europea d'Educació diu que la inversió en ensenyament no s'ha de retallar en temps de crisi

El fracàs escolar a Catalunya arriba al 34%. Està per sobre de la mitjana espanyola, del 30%, i dobla amb escreix el de la Unió Europea, un 15%. Per reduir aquestes xifres, la comissària europea d'Educació, Androulla Vassiliou, té una recepta amb un ingredient indispensable: recursos. En una entrevista a TV3, Vassiliou deixa clar que és precisament en temps de crisi quan la inversió en educació no s'ha de retallar sinó que ha de ser prioritària. La comissària també repassa altres ingredients de la recepta contra el fracàs: una FP atractiva i que els mestres conscienciïn els alumnes, ja des de petits, que els estudis són claus per prosperar.

Actualitzat
La Unió Europea s'ha proposat reduir el fracàs escolar fins al 10% el 2020. Ara per ara, la xifra és del 14,4% en el conjunt de la UE. A Catalunya, però, aquesta xifra s'enfila fins al 34%. És a dir, un de cada tres alumnes no se'n surt amb els estudis. El percentatge es tan alt que a casa nostra els objectius pel 2020 són més modestos: el 15%.

Androulla Vassiliou, comissària europea d'Educació, Cultura, Multilingüisme i Joventut, ha estat a Catalunya per recordar els ingredients contra el fracàs escolar. Recursos, una bona oferta de Formació Professional i incentivar els alumnes a completar els estudis són claus per prosperar.

En una entrevista a TV3, Vassiliou explica que, amb un 30% d'abandonament escolar, Espanya se situa per sota només de Turquia i Malta en el conjunt europeu. Segons la comissària, rebaixar-lo al 15% "és realista, però cal invertir". Alerta que si "es redueixen els pressupostos en educació, d'aquí a 5 o 10 anys se'n veuran els resultats negatius".

Vassiliou posa d'exemple Finlàndia, que ara és al capdavant d'Europa en educació, però que, recorda, "va començar a posar èmfasi en el seu sistema educatiu després de la crisi econòmica que va tenir als anys noranta". Per la comissària, "quan hi ha una crisi també hi ha una oportunitat".

El català a la UE

Una de les carteres de Vassiliou és la del multilingüisme. És el govern d'Espanya, diu, el que ha d'impulsar l'oficialitat del català en les institucions europees. Creu, però, que no seria operatiu que les seixanta llengües que ara tenen estatus de regionals o minoritàries fossin oficials.

Segons Vassiliou, "seria com la torre de Babel". Assegura, per tant, que "no és possible", tot i que valoren "molt la riquesa, la diversitat lingüística europea".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut